Een carrièreswitch maken? Ontdek onze tips voor een succesvolle overstap!

Een carrièreswitch kan een spannende en uitdagende stap in je professionele leven zijn. Of je nu ontevreden bent met je huidige job, op zoek bent naar nieuwe uitdagingen of je passie wilt volgen, het maken van een carrièreswitch vraagt een zorgvuldige aanpak en planning. We geven je een duwtje in de rug met enkele praktische tips. Op zoek naar inspiratie van gelijkgestemden? Je ontdekt ook de verhalen van andere mensen die een carrièreswitch achter de rug hebben.

 

Waarom zou je een carrièreswitch overwegen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een carrièreswitch zou overwegen. Dat zien we ook in ons loopbaancentrum. Dit zijn de meest voorkomende:

 

1. Ontevredenheid op je huidige werkplek

Als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat en je werk je geen voldoening meer geeft, kan dit een belangrijk signaal zijn dat het tijd is voor verandering. Langdurige ontevredenheid kan leiden tot stress en burn-out, wat uiteindelijk je mentale en fysieke gezondheid kan beïnvloeden.

 

Een carrièreswitch na een burn-out? Onze coachee Peggy deed het. En hoe! Hier lees je haar verhaal.

“Wat een schildklierziekte leek, bleek een burn-out te zijn. Mijn lichaam schreeuwde dat ik moest stoppen.”

 

2. Gebrek aan uitdaging

Wanneer je je verveeld voelt en geen uitdaging meer voelt in je huidige job, kan een carrièreswitch de nodige stimulans bieden. Ieder mens heeft nood aan uitdaging. Als deze weg is in je huidige job, kan dit zelfs leiden tot een bore-out. Een nieuwe carrière kan je helpen om jezelf opnieuw uit te dagen, zodat je je terug gelukkiger kan voelen in werk én leven.

 

3. Passie in de schaduw

Soms ontdek je dat je passies en interesses zijn veranderd. Of dat je vroeger keuzes hebt gemaakt vanuit je hoofd in plaats van rekening te houden met waar je passie ligt. Werk dat beter aansluit bij je passies en interesses zal je meer voldoening en geluk brengen, zowel in je werk en in je persoonlijke leven.

 

4. Betere balans tussen werk en privé

Een carrièreswitch kan ook noodzakelijk zijn om een betere balans tussen werk en privéleven te vinden. Als je huidige baan te veeleisend is, waardoor je weinig tijd over hebt voor hobby’s of je privéleven, kan een nieuwe job meer flexibiliteit en tijd voor jezelf bieden.

 

Een carrièreswitch: hoe kan je dat concreet aanpakken?

Dat het niet eenvoudig is om je loopbaan te veranderen, dat klopt. Maar je staat er niet alleen voor. Ontdek hier onze 7 tips om je carrièreswitch tot een succes te maken:

 

1. Zelfreflectie

Begin met zelfreflectie. Breng in kaart wat je passies, vaardigheden en interesses zijn. Wat motiveert je? Wat zijn je sterke punten? Waarom wil je veranderen? Het beantwoorden van deze vragen helpt je om een eerste beeld te krijgen van de mogelijke volgende afslag op jouw loopbaanpad.

 

Lees hier hoe coachee Sarah dankzij zelfreflectie opnieuw handvaten vond om haar loopbaan vorm te geven.

“Ik worstelde met mezelf, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, over welke keuzes ik wilde maken. Op aanraden van enkele vriendinnen klopte ik aan bij een loopbaancoach.”

 

2. Onderzoek

Doe grondig onderzoek naar de sectoren en beroepen die je interesseren. Praat met professionals, lees vakliteratuur, en volg cursussen of workshops om meer te weten te komen over je nieuwe carrière. Dit helpt je om een realistisch beeld te krijgen van wat er van je verwacht wordt en welke vaardigheden je nodig hebt.

 

3. Netwerken

Netwerken is enorm handig bij een carrièreswitch. Ga naar netwerkevents of gebruik platforms zoals LinkedIn om in contact te komen met mensen in je gewenste sector. Informele gesprekken en adviezen met mensen die al in de sector werken, kunnen je waardevolle inzichten en kansen bieden.

 

4. Vaardigheden en opleidingen

Identificeer de vaardigheden die je nodig hebt voor je nieuwe loopbaanstap en overweeg om aanvullende opleidingen te volgen. Dit toont potentiële werkgevers dat je serieus met je carrièreswitch bezig bent en bereid bent om in jezelf te investeren.

 

5. CV en sollicitatiestrategie

Werk je CV en LinkedIn-profiel bij zodat ze aansluiten bij je nieuwe carrière. Benadruk relevante vaardigheden en ervaringen, zelfs als deze uit een andere sector komen. Schrijf gerichte sollicitatiebrieven waarin je uitlegt waarom je een carrièreswitch maakt en hoe je vaardigheden relevant zijn voor de nieuwe rol. Een korte profieltekst op je CV kan ook het verschil maken.

Kleine tip: wist je dat je met Canva gratis sjablonen kan gebruiken om je CV mooi vorm te geven?

 

6. Voorbereiding op gesprekken

Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken door in kaart te brengen welke vragen je zou kunnen krijgen over een mogelijke carrièreswitch en welke antwoorden je hierop wilt geven. Een recruiter vraagt ook vaak naar eerdere ervaringen en hoe deze je kunnen helpen in je nieuwe rol. Hier op voorhand over nadenken, helpt je om tijdens het sollicitatiegesprek een duidelijk antwoord te geven.

 

7. Geduld en doorzettingsvermogen

Een carrièreswitch kan tijd kosten en vraagt wel wat geduld en doorzettingsvermogen. Wees bereid om op een lager niveau te beginnen of een stage te accepteren om voet aan de grond te krijgen in je nieuwe vakgebied.

 

Een carrièreswitch op latere leeftijd

Een carrièreswitch op latere leeftijd wordt steeds gebruikelijker. Veel mensen ontdekken dat ze in deze fase van hun leven nieuwe passies hebben of een verlangen voelen om een job met meer zingeving in te vullen. Een nieuwe carrière na je veertigste of na je vijftigste kan uitdagend zijn, maar biedt ook unieke voordelen. Je hebt vaak meer levenservaring, een breder netwerk en beter ontwikkelde vaardigheden.

 

Het bewijs? Paul, die na een carrière bij de politie zijn eigen huiskamercafé opende. Lees zijn verhaal hier of bekijk de video hieronder.

 

 

Hulp en coaching bij een carrièreswitch

Het maken van een carrièreswitch kan ingewikkeld lijken, maar hoeft dat niet te zijn. Een loopbaanbegeleider is erin gespecialiseerd om je loopbaanwensen te herdefiniëren en een duidelijk pad uit te stippelen naar een nieuwe professionele richting. Van het in kaart brengen van welke job beter bij jou zou passen tot het concreet bereiken van het jobdoelwit.

Een jobcoach biedt waardevolle inzichten en advies op maat, helpt je bij het identificeren van je sterke punten en vaardigheden, en geeft je strategieën om eventuele barrières te overwinnen. Of het nu gaat over een carrièrreswitch naar het onderwijs of de zorg of een totaal andere switch zoals de switch naar zelfstandige of het vinden van een passend bijberoep of flexijob.

 

Nieuwsgierig naar wat jouw mogelijkheden zijn? Ontmoet ons team en ontdek een jobcoach in je buurt. Of boek een gratis kennismakingsgesprek waarin je al je vragen over jobcoaching kan stellen. We luisteren met aandacht naar je verhaal en geven je graag de juiste begeleiding naar een job die aansluit bij wie jij bent.

 

 

Zo maakten onze coachees een carrièreswitch

Nieuwsgierig naar mensen die jou voor zijn gegaan? Lees hier een aantal testimonials over carrièrreswitch van onze coachees:

Ontdek meer artikels