Waarom je je droomjob nog niet uitoefent: de invloed van zelfeffectiviteit

Waarom jij de sprong naar je droomjob nog niet hebt gewaagd? Er zijn talloze redenen waarom mensen aarzelen. Toch is er een belangrijke oorzaak die regelmatig terugkomt: de invloed van zelfeffectiviteit. Deze theorie verklaart waarom sommige mensen in het diepe springen en anderen aarzelend op het droge blijven. Als jobcoaches zijn we grote fan van zelfeffectiviteit én de toepassing ervan tijdens een traject loopbaanbegeleiding.

Hoe werkt de theorie van zelfeffectiviteit?

Stel je voor dat iemand je vraagt om vanaf de begane grond naar de eerste verdieping te springen. Waarschijnlijk sta je daar met knikkende knieën, vol twijfel en ongeloof. Maar wat als iemand een plan met je uitstippelt om stap voor stap naar boven te gaan en je ziet hoe mensen in vergelijkbare posities via een ladder boven zijn gekomen? Wat als je een hele entourage hebt die je aanmoedigt en je er ook zelf in gelooft dat je het kunt? Dan klim je vol vertrouwen naar boven.

Dat is de theorie van zelfeffectiviteit, ontwikkeld door de Canadese psycholoog Albert Bandura. Die theorie verklaart hoe ons geloof in onze bekwaamheid invloed heeft op het behalen van doelen. In het kort: hoe meer je gelooft in je eigen bekwaamheid en competenties gelooft, hoe groter de kans dat je je doelen bereikt. Geloof je dat je een bepaalde uitdaging niet aankan? Dan is de kans groot dat je er zelfs niet eens aan begint.

 

Het verschil tussen zelfeffectiviteit en zelfvertrouwen

Zelfeffectiviteit verschilt van zelfvertrouwen in die zin dat de focus eerder ligt op actie in plaats van je zelfbeeld. Daar waar zelfvertrouwen meer een beoordeling is van je eigenwaarde, is zelfeffectiviteit een context-specifieke inschatting van competenties die nodig zijn om een bepaald doel succesvol te bereiken.

Zelfeffectiviteit of ‘self-efficacy’ speelt een belangrijke factor bij motivatie, inspanning en volharding. Het heeft bovendien invloed op het leervermogen van mensen, hun prestaties en de mate van bevlogenheid.

 

 

Zelfeffectiviteit binnen loopbaanbegeleiding

Bij Dialogisch besteden we dan ook de nodige aandacht aan hoe iemand over zichzelf denktIn welke mate geloof je dat je je droomjob kan vinden? Hoe groot is je vertrouwen dat je werkgelukkig kan zijn? De antwoorden op deze vragen voorspellen in hoeverre je de motivatie/het geloof/het vertrouwen hebt om ergens aan te beginnen of iets te veranderen.

Iemand met een sterk gevoel van zelfeffectiviteit ziet een moeilijke opdracht niet als een probleem, maar als een uitdaging en een kans. Die persoon gaat er dan helemaal voor willen gaan, heeft minder angst om te falen en staat ervoor open om alternatieve oplossingen uit te proberen.

 

Het vergroten van zelfeffectiviteit via loopbaanbegeleiding

Via loopbaanbegeleiding kun je actief werken aan het vergroten van je zelfeffectiviteit, wat je vertrouwen in je eigen bekwaamheid versterkt en bijdraagt aan een grotere kans op het bereiken van je doelen.

Zo pakken we dat aan tijdens een traject jobcoaching:

1. Succesverhalen van anderen

Een loopbaancoach kan je in contact brengen met iemand die al succesvol een soortgelijk carrièrepad heeft doorlopen. Een rolmodel, ervaringsdeskundige of mentor kan ervaringen delen waardoor je vertrouwen in je eigen potentieel kan groeien. Tijd dus om je te omringen met mensen die je innerlijke vuur aanwakkeren.

2. Ontdek je eigen successen

Je jobcoach helpt je om je successen op een rijtje te zetten. Vaak vergeten we onze eigen triomfen en focussen we alleen op onze twijfels. Maar wist je dat je al veel vaardigheden en capaciteiten hebt ontwikkeld die relevant zijn voor jouw droomjob? Het is tijd om die successen te vieren en je bewust te worden van je eigen kracht. Als je eenmaal inziet hoe ver je al bent gekomen, zul je versteld staan van wat je nog meer kunt bereiken.

3. Kleine stappen, grootse overwinningen

Door actief met je mee te denken en je uit te dagen, stimuleert je loopbaancoach je om met kleine stapjes je eerste successen te behalen. De drive die daaruit voortkomt, versterkt je vertrouwen opnieuw en zal je motiveren om dit positieve gevoel opnieuw te willen ervaren.

4. Een supporter aan je zijde

Natuurlijk zorgt een coach ook voor positieve aanmoediging tijdens heel je groeiproces. Zo zet je succesvol de stap van dromen naar doen.

 

Wil je je zelfeffectiviteit vergroten?

Wil je jouw zelfeffectiviteit vergroten en vol vertrouwen stappen zetten richting je droomjob? Onze ervaren jobcoaches staan voor je klaar. Boek een gratis kennismakingsgesprek en ontdek hoe loopbaanbegeleiding jou kan helpen jouw doelen te bereiken. Neem de regie over je carrière in eigen handen en zet de eerste stap op weg naar een verrijkende carrière. We kijken ernaar uit om je te ondersteunen op jouw reis naar werkgeluk.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »