“Ben ik te perfectionistisch?”: test je perfectionisme

Je houdt ervan wanneer iets tot in de puntjes wordt uitgewerkt, wanneer alles op orde is en wanneer je de touwtjes in handen hebt. Je bent een perfectionist in hart en nieren dus. Dat is een handige eigenschap, tot je stressniveau de hoogte inschiet en het je leven overneemt. Maar hoe weet je nu wanneer het de verkeerde kant opgaat? En waaraan merk je dat? Om je inzicht te geven in je perfectionisme hebben we een test gemaakt. Zo herken je misschien wel enkele situaties en kan je zelf antwoord geven op de vraag ‘Ben ik te perfectionistisch?’.

Hieronder krijg je 10 korte stellingen. Vink telkens aan hoe vaak je je in de stellingen herkent: nooit, soms of vaak.

Wanneer perfectionisme je leven beheerst

Dat de lijn tussen gezond en ’te’ soms dun kan zijn, herkent waarschijnlijk elke perfectionist wel. Het is heel makkelijk om jezelf te verliezen in het zoeken naar perfectie. En dan komen gevaren zoals chronische stress en uiteindelijk misschien zelfs burn-out in het vizier. Daarom geven we je graag zoveel mogelijk info mee over het onderwerp. In dit uitgebreid artikel kan je meer lezen over het ontstaan van perfectionisme – inclusief een stukje biologie! -, de gevaren ervan en hoe je ermee omgaat.

Jobcoaching voor perfectionisten

Omdat perfectionisme vaak voorkomt op de werkvloer – en het daar dus ook mee aan de basis van een burn-out kan liggen – komen we vaak perfectionisten tegen in onze praktijk. Voor hen is loopbaanbegeleiding de ideale manier om hun probleem aan te pakken. We geven hen tips en praktische handvaten om minder perfectionistisch te worden op het werk. Stapje voor stapje kunnen ze zo hun mindset en vaardigheden aanpassen. Gezond perfectionisme staat dan ook meteen gelijk aan meer werkgeluk.

Ontmoet een jobcoach uit je buurt

Heb je vragen over loopbaanbegeleiding voor perfectionisten? Of wil je graag een van onze coaches ontmoeten om te ontdekken of jobcoaching iets voor jou is? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kan het allemaal.

Lees meer over perfectionisme

We schreven enkele uitgebreide artikels over perfectionisme. Zo lees je alles over perfectionisme zelf en ontdek je tips om met perfectionisme om te gaan. We delen ook de grootste denkfouten en negatieve gedachten die bij een perfectionist hardnekkig blijven sluimeren. Bovendien laten we je kennismaken met het imposter syndrome, een fenomeen dat we vaak bij perfectionisten zien terugkomen.