Werken en kanker

Kanker is voor veel mensen een ingrijpende en persoonlijke gebeurtenis. Tijdens of na kanker terug aan het werk gaan, is daarom voor iedereen anders. Sommige mensen kijken uit naar het moment dat ze weer kunnen gaan werken. Anderen zien er tegenop, omdat ze langere tijd afwezig zijn geweest en zich schuldig voelen, of omdat ze bang zijn dat ze niet meer aan de verwachtingen voldoen. Weet dat je niet de enige bent en dat erover spreken met een professional je helpt keuzes te maken vanuit je persoonlijke situatie.

Snel naar

Werken met kanker

Sommige mensen kunnen blijven werken met kanker, al dan niet deeltijds. Indien je fysieke en geestelijke toestand het toestaat, kan blijven werken met kanker een optie – en zelfs een goed idee – zijn. Je blijft je sociale contacten en dagritme behouden, wat niet alleen voor afleiding zorgt, maar ook kan helpen bij je herstel. Overleg met je behandelend arts en werkgever wat de mogelijkheden zijn, en vraag ook jezelf af waar je behoeftes liggen.

Re-integratie na kanker

Zodra je bent hersteld van kanker, komt het thema ‘Werk na kanker’ al snel boven drijven. Sommige mensen gaan terug naar hun oude werkgever, eventueel met aangepaste taken of werkuren. Andere mensen ervaren dat ze door kanker zelf zijn veranderd en bewust op zoek willen gaan naar ander werk. Hoe je het ook draait of keert, kanker verandert je als persoon waardoor het niet altijd vanzelfsprekend is om terug te keren naar wat je voorheen altijd hebt gedaan.

We geven je graag een aantal tips om terug aan het werk te gaan na kanker

1. Bereid je goed voor

Voel je je klaar om weer te gaan werken? Stel jezelf dan eerst de volgende vragen:

  1. Ben ik in staat om hetzelfde werk te doen als vóór de ziekte (lichamelijk en mentaal)?
  2. Moeten bepaalde aspecten (werkuren, taken, …) worden aangepast?
  3. Op welke problemen kan ik stuiten als ik weer aan het werk ga?
  4. Heb ik doorheen het herstelproces nieuwe vaardigheden ontwikkeld die ik kan inzetten op de werkvloer? We denken hierbij aan relativeringsvermogen, beter prioriteiten kunnen stellen, meer oog voor aspecten die van wezenlijk belang zijn of bijvoorbeeld zorgzaamheid in relaties.
  5.  

Praat erover met de adviserende geneesheer van je ziekenfonds, met je werkgever of een gespecialiseerd loopbaancoach. Ze zullen je helpen een gepast antwoord op al die vragen te vinden.

2. Bouw rustig op

Terugkeren naar de werkvloer na kanker vraagt veel energie, terwijl je lichamelijk en geestelijk nog aan het herstellen bent. Je mag niet vergeten dat je mentaal én lichamelijk een zware beproeving achter de rug hebt. De ziekte en behandelingen laten vaak sporen na die nog lang na je genezing aanwezig kunnen zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, een gebrek aan zelfvertrouwen, de angst voor herval, …

Bouw daarom rustig op. Weet dat je ook kunt starten met progressieve werkhervatting, waarbij je je werkuren langzaamaan opbouwt.

3. Onderzoek welke rol bij jou past

Een levens veranderende ziekte zoals kanker kan een grote invloed hebben op je persoonlijke ontwikkeling, waarden en inzichten rond wie je bent. Het kan zijn dat de ‘werkpet’ die je tot op heden hebt gedragen misschien helemaal niet meer bij jou past. Sta daarom stil bij wie je bent, wat belangrijk voor je is en welke rol werk in je leven mag hebben.

Loopbaanbegeleiding tijdens of na kanker

Na een periode van kanker kan je wereld op zijn kop staan. Werken en kanker is een thema waar vaak geen kant en klaar antwoorden op te vinden zijn. Een aantal van onze loopbaanbegeleiders hebben zich gespecialiseerd in dit thema. Omdat ze zelf met deze ziekte te maken hebben gehad, een naaste in hun omgeving hebben gehad met kanker of zich hebben gespecialiseerd via opleidingen. Dat biedt een warme betrokkenheid en deskundigheid om jou te begeleiden in jouw vraagstukken rond werken met kanker of werkhervatting na kanker.

Twijfel je om loopbaancoaching te volgen?

Loopbaanbegeleiding is gesubsidieerd door de overheid, waardoor je eigen bijdrage slechts € 45,00 is voor een traject van 4 uur en € 90,00 voor een traject van 7 uur. Loopbaanbegeleiding kan ook worden ingezet bij vraagstukken rond re-integratie na een periode van ziekte. Hier lees je meer over loopbaanbegeleiding en hoe je je loopbaancheques kunt aanvragen.

Vind een loopbaancoach die bij je situatie past

Maak je graag vrijblijvend kennis met een van onze gespecialiseerde loopbaanbegeleiders? We staan klaar voor je tijdens een gratis kennismakingsgesprek.  Loopbaanbegeleiding kan online doorgaan of live in de praktijk van de loopbaancoach. Twijfel je over de juiste match? Stuur dan gerust een e-mail naar info@dialogisch.be, en we helpen je bij het vinden van de meest geschikte begeleider. De loopbaancoaches hieronder zijn allemaal gespecialiseerd in het thema ‘Kanker en werk’ vanuit hun persoonlijke levenservaring.

Jobcoach Sandra Van Reeth

Sandra Van Reeth

Sandra is levenslooppsycholoog en loopbaancoach en volgde de jaaropleiding bij de Stichting tegen Kanker rond de terugkeer naar werk met en na kanker. 
Sandra heeft een praktijk in Hoboken en Wilrijk.

Jobcoach Veerle Meurs

Veerle Meurs

Veerle is therapeut en loopbaancoach en ontwikkelde mede de jaaropleiding bij de Stichting tegen Kanker rond de terugkeer naar werk met en na kanker. Veerle heeft een praktijk in Mechelen.

Jobcoach Greet Vanderwegen

Greet Vanderwegen

Greet is coach en loopbaancoach en volgde de jaaropleiding bij de Stichting tegen Kanker rond de terugkeer naar werk met en na kanker. .Greet heeft een praktijk in Leuven (Bertem).

Jobcoach Petra Peltenburg

Petra Peltenburg

Petra is zaakvoerder van Dialogisch, stress- en burnout coach en loopbaancoach. Vanuit ervaring in mijn dichte omgeving, begeleid ik mensen in hun terugkeer naar werk met en na kanker. Petra heeft een praktijk in Herenthout.

Jobcoach Inge van Dialogisch

Inge Hermans

Vanuit haar persoonlijke ervaring begeleidt Inge mensen bij het omgaan met het thema ‘Kanker en werk’. Inge helpt je verder in Beringen en Diest.

Jobcoach Sigrid De Bie

Sigrid De Bie

Vanuit een holistische kijk op gezondheid, helpt Sigrid je tot inzichten op vlak van kanker en werk. Sigrid heeft een praktijk in Antwerpen.