Ontdek je ikigai: de weg naar een gelukkiger leven

Heb je je ’s morgens al eens afgevraagd: “Waarvoor kom ik vandaag m’n bed uit? Wat is het doel van mijn leven?” Misschien ligt het aan je ochtendhumeur. Of misschien worstel je, net zoals vele anderen, met deze diepgaande vragen en ben ook jij op zoek naar de betekenis van je bestaan. Gelukkig is er ikigai, een Japans concept dat je helpt bij het vinden van antwoorden en het leiden van een vervullend leven. Ik reisde naar Japan en zag daar hoe mensen hun ikigai echt kunnen omarmen. Klaar om ook jouw ikigai te vinden?

 

First things first: wat is ikigai?

Het woord “ikigai” (生き甲斐) komt uit het Japans en is een samenvoeging van twee woorden, “iki” wat staat voor “leven,” en “gai” wat vertaald kan worden als “waarde” of “doel”. Je ikigai is dus datgene wat jou een reden geeft om elke dag uit bed te komen, wat je leven zinvol maakt én wat je levensvreugde geeft.

Wat is ikigai? Het ikigai-model draait om het vinden van de perfecte balans tussen vier elementen:

1. Wat je graag doet

Dit zijn de activiteiten waar je van houdt, die je passie en vreugde brengen. Dit kunnen hobby’s, interesses of beroepen zijn.

2. Waar je goed in bent

Hier gaat het om je vaardigheden en talenten. Waar blink je in uit? Wat zijn je natuurlijke gaven?

3. Wat de wereld nodig heeft

Dit heeft te maken met hoe je van betekenis kan zijn voor iemand of de samenleving als geheel. Het gaat over bijdragen aan iets groters dan jezelf, iets wat je erkenning en voldoening geeft.

4. Waarvoor je betaald kunt worden

Laten we eerlijk zijn, we moeten allemaal onze rekeningen betalen. Dit aspect houdt in dat je in je levensonderhoud kunt voorzien met je ikigai.

IKIGAI-diagram

Je ikigai bevindt zich in het midden van deze vier cirkels. Het is de plek waar je passies, talenten, missie en roeping samenkomen. Wanneer je je ikigai hebt gevonden, voel je je niet alleen gelukkiger, maar je voelt ook dat je bijdraagt aan iets groters dan jezelf.

 

Lang zal je leven

Ikigai verbetert niet alleen je levenskwaliteit, maar ook je levensduur. Daar is alleszins auteur Dan Buettner van overtuigd. Hij ging naar het Japanse eiland Okinawa, een blauwe zone, waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Hij sprak er met tientallen hoogbejaarden over hun ikigai. En wat blijkt? Velen onder hen bleven tot op hoge leeftijd actief, omdat ze hun ikigai hadden gevonden en werk dus helemaal niet als werk beschouwden.

 

De handen van bejaarde man

 

Vind je ikigai

Je ikigai vinden, is een reis van zelfontdekking en groei. Je hoeft niet meteen alle puzzelstukjes te vinden, maar je kan al beginnen met een eenvoudige vraag: wat geeft jou levensvreugde of brengt je in een staat van flow? Als je daarop kan antwoorden, kan je onderzoeken hoe je dit in je werk kan verweven. En met ‘verweven’ bedoelen we niet dat je job per se je ikigai moet zijn. Soms kan je je ikigai uit iets anders dan je werk halen. Zoek dan naar een goede balans tussen de twee. Bekijk je ikigai als een kompas voor een betekenisvolle loopbaan én leven. Het geeft je richting, doel en vreugde.

Het is nooit te laat om je ikigai te vinden, dus waar wacht je nog op? Zet je wekker, sta op en ga op zoek!

 

Ga samen met een jobcoach op zoek naar je ikigai

Wil je graag je ikigai vinden, maar weet je niet waar beginnen? Tijdens een traject loopbaancoaching gaan onze jobcoaches met jou aan de slag met het ikigai-model en ontdek je je passies, talenten, missie en roeping. Benieuwd? Ontdek onze loopbaanbegeleiders en boek een gratis kennismakingsgesprek.

 

Voorbeelden van ikigai tijdens mijn reis door Japan

Afgelopen zomer reisde ik met mijn gezin naar Japan, het land van de rijzende zon. Japan is op vele manieren een intrigerend land, met een cultuur die sterk verschilt van de onze. Japanners hebben vaak unieke gebruiken en gewoontes die voor ons soms vreemd lijken. Bijvoorbeeld, fooi geven is in Japan ongepast en zelfs beledigend. Ze doen hun werk naar beste kunnen zonder iets extra’s te verwachten. Meer zelfs: het voelt voor hen niet juist wanneer je hen iets extra zou geven.

Door me enkele weken onder te dompelen in de Japanse cultuur, zag en voelde ik ikigai aan het werk. Want als klant, bezoeker of gewoon als toeschouwer, voel je de energie, de passie en dankbaarheid overal om je heen stromen.

 

Hoe de tuinman van de Sanzen-In-tempel ikigai in zijn werk vindt

Met een glimlach denk ik terug aan de tuinman van de Sanzen-In-tempel, een boeddhistische tempel net buiten Kyoto. Dit uitgestrekte, groene domein is een oase van rust met prachtig onderhouden mostuinen. De tuinman onderhoudt deze tuinen dagelijks met zo’n toewijding dat je er uren naar kunt kijken. Zijn geduld, respect en liefde voor de mossen ontroerden me en toonden zijn ikigai.

Voor onze reis had ik hem al gezien in de documentaire “Le monde en couleurs – vert – le Japon”. Hij sprak vol passie over hoe elke mossoort voor hem een miniversie van een bos voorstelt. Door met zoveel respect en ontzag te werken, ziet hij de grootsheid in het kleine en vindt hij zijn ikigai. Het was een waar genoegen om hem aan het werk te zien.

De ikigai van een serveerster in ons hotel

Ik herinner me ook een serveerster in het restaurant van een van de hotels waar we verbleven. Telkens wanneer klanten vertrokken, zorgde ze met toewijding dat de tafel schoon was en de kussens netjes lagen, waardoor de volgende gasten zich welkom voelden. Tijdens de bediening was ze hartelijk en respectvol, wat haar ikigai weerspiegelde. Haar blijdschap om klanten te ontvangen en te bedienen was voelbaar in elk detail.

 

Hoe Japanners ook ikigai in routine vinden

Japanners hebben een eigen manier om van de meest routineuze taken een speciale ervaring te maken. Zo herhalen treinbestuurders heel de dag dezelfde handelingen. Ze doen dat op zo’n vloeiende manier, waardoor de opeenvolging van eenvoudige handelingen verheven wordt tot een waarachtig ritueel waar betekenis, respect en zelfs plezier in aanwezig zijn. Door een bepaalde volgorde en een structuur aan te brengen in de handelingen, ontstaat er een micro flow en vinden ze zelfs in zeer geroutineerde taken hun ikigai.

 

Wil je meer leren over ikigai? Dit zijn onze aanraders!

Ikigai boeken

  • Lees Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven van Francesc Miralles en Héctor García
  • Lees het vervolg: Vind je ikigai. Breng het Japanse geheim voor geluk in praktijk van Francesc Miralles en Héctor García

 

Ikigai video’s

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »