Ontdek je ikigai: de weg naar een gelukkiger leven

Heb je je ’s morgens al eens afgevraagd: “Waarvoor kom ik vandaag m’n bed uit? Wat is het doel van mijn leven?” Misschien ligt het aan je ochtendhumeur. Of misschien worstel je, net zoals vele anderen, met deze diepgaande vragen en ben ook jij op zoek naar de betekenis van je bestaan. Gelukkig is er ikigai, een Japans concept dat je helpt bij het vinden van antwoorden en het leiden van een vervullend leven. Klaar om jouw ikigai te vinden?

First things first: wat is ikigai?

Het woord “ikigai” (生き甲斐) komt uit het Japans en is een samenvoeging van twee woorden, “iki” wat staat voor “leven,” en “gai” wat vertaald kan worden als “waarde” of “doel”. Je ikigai is dus datgene wat jou een reden geeft om elke dag uit bed te komen, wat je leven zinvol maakt én wat je levensvreugde geeft.

Wat is ikigai? Het ikigai-model draait om het vinden van de perfecte balans tussen vier elementen:

1. Wat je graag doet

Dit zijn de activiteiten waar je van houdt, die je passie en vreugde brengen. Dit kunnen hobby’s, interesses of beroepen zijn.

2. Waar je goed in bent

Hier gaat het om je vaardigheden en talenten. Waar blink je in uit? Wat zijn je natuurlijke gaven?

3. Wat de wereld nodig heeft

Dit heeft te maken met hoe je van betekenis kan zijn voor iemand of de samenleving als geheel. Het gaat over bijdragen aan iets groters dan jezelf, iets wat je erkenning en voldoening geeft.

4. Waarvoor je betaald kunt worden

Laten we eerlijk zijn, we moeten allemaal onze rekeningen betalen. Dit aspect houdt in dat je in je levensonderhoud kunt voorzien met je ikigai.

IKIGAI-diagram

Je ikigai bevindt zich in het midden van deze vier cirkels. Het is de plek waar je passies, talenten, missie en roeping samenkomen. Wanneer je je ikigai hebt gevonden, voel je je niet alleen gelukkiger, maar je voelt ook dat je bijdraagt aan iets groters dan jezelf.

 

Lang zal je leven

Ikigai verbetert niet alleen je levenskwaliteit, maar ook je levensduur. Daar is alleszins auteur Dan Buettner van overtuigd. Hij ging naar het Japanse eiland Okinawa, een blauwe zone, waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Hij sprak er met tientallen hoogbejaarden over hun ikigai. En wat blijkt? Velen onder hen bleven tot op hoge leeftijd actief, omdat ze hun ikigai hadden gevonden en werk dus helemaal niet als werk beschouwden.

 

De handen van bejaarde man

 

Vind je ikigai

Je ikigai vinden, is een reis van zelfontdekking en groei. Je hoeft niet meteen alle puzzelstukjes te vinden, maar je kan al beginnen met een eenvoudige vraag: wat geeft jou levensvreugde of brengt je in een staat van flow? Als je daarop kan antwoorden, kan je onderzoeken hoe je dit in je werk kan verweven. En met ‘verweven’ bedoelen we niet dat je job per se je ikigai moet zijn. Soms kan je je ikigai uit iets anders dan je werk halen. Zoek dan naar een goede balans tussen de twee. Bekijk je ikigai als een kompas voor een betekenisvolle loopbaan én leven. Het geeft je richting, doel en vreugde.

Het is nooit te laat om je ikigai te vinden, dus waar wacht je nog op? Zet je wekker, sta op en ga op zoek!

 

Ga samen met een jobcoach op zoek naar je ikigai

Wil je graag je ikigai vinden, maar weet je niet waar beginnen? Tijdens een traject loopbaancoaching gaan onze jobcoaches met jou aan de slag met het ikigai-model en ontdek je je passies, talenten, missie en roeping. Benieuwd? Ontdek onze loopbaanbegeleiders en boek een gratis kennismakingsgesprek.

 

Wil je meer leren over ikigai? Dit zijn onze aanraders!

Ikigai boeken

 

Ikigai video’s

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »