Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me meer vertellen, want ik weet niet welke job ik wil doen.” Dat horen we vaak in onze praktijk en we begrijpen het volledig. Want ja, een job vinden die echt bij je past, is soms een hele zoektocht. Maar er is goed nieuws: het is niet zo moeilijk als je denkt én je hoeft het niet alleen te doen.

 

De mythe van de droomjob

Meteen na je studies je droomjob vinden? Veel mensen hopen erop, maar in werkelijkheid is het vinden van de perfecte match op de arbeidsmarkt een geleidelijk proces. Sommigen volgen een pad dat eerder toevallig lijkt, terwijl anderen een concreet plan hebben. Het is volkomen normaal om na je studies niet meteen je droomjob te vinden. Zelfkennis is cruciaal, maar dit groeit vaak organisch gedurende je loopbaan. Daarom praten we liever over een ‘levensloopbaan’. Wat je op je vijfentwintigste leuk vond om te doen, kan op je veertigste helemaal niet meer interessant zijn. Bovendien hebben levensveranderende gebeurtenissen, zoals het krijgen van een kind, samenwonen, scheiden of zelfs een midlife crisis, een enorme invloed op hoe je naar werk kijkt en wat je belangrijk vindt.

 

Helpt een jobtest je bij het vinden van de ideale job?

Velen hopen hun ideale job te ontdekken door middel van een beroepstest. De VDAB jobtest staat dan hoog in het lijstje. Maar laten we eerlijk zijn: zo’n test geeft zelden een allesomvattend antwoord op de vraag “Welke job past bij mij?”. Jobtests kunnen nuttig zijn, maar ze zijn slechts een stukje van de puzzel. Als loopbaancoaches zien wij de grootste openbaringen ontstaan door in gesprek te gaan en oefeningen op maat te gebruiken. Door alle invalshoeken samen te leggen tijdens het gesprek, ontstaan de mooiste inzichten. Bovendien helpen we je om die inzichten om te zetten in de praktijk.

 

De kern van de zaak: zelfreflectie

Alle verandering begint bij inzicht. We hebben een aantal vragen voor je opgesomd die je kunnen helpen om via zelfonderzoek meer inzicht te krijgen in wat belangrijk voor je is:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik goed?
  • Waar haal ik energie uit?
  • Wie kan me helpen?
  • Waar pas ik als individu?
  • Welke job past bij mijn persoonlijkheid?
  • Zijn afgebakende taken belangrijk, of geef ik de voorkeur aan vrijheid?
  • Als geld geen rol zou spelen, wat zou ik dan graag doen?

 

Zelfreflectie is geen eenmalige activiteit; het is een voortdurend proces dat meegroeit met jouw persoonlijke ontwikkeling. Het stelt je in staat om te begrijpen wie je bent en welke job het beste bij je past op elk moment in je leven.

 

Heb je al eens nagedacht over je werkomgeving en werkcultuur?

Niet alleen je job of jobinhoud is van belang wanneer je op zoek gaat naar een job die bij je past, ook de werkomgeving en werkcultuur spelen een cruciale rol. Sommige mensen gedijen goed in grote organisaties, terwijl anderen zich als een vis in het water voelen in een kleine omgeving of start-up. Anderen zijn dan weer geboren om alleen te werken of om zelf iets op poten te zetten. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je een job kiest.

 

Wat kan je zelf doen om een job te vinden die bij je past?

1. Netwerken

Praat met professionals uit verschillende sectoren. Dit kan je nieuwe perspectieven bieden en je helpen bij het ontdekken van onverwachte carrièremogelijkheden.

2. Stages

Een stage in een specifiek vakgebied kan je een praktijkgericht beeld geven van wat de job inhoudt en of het echt iets voor jou is.

3. Blijf leren

De wereld is in constante verandering, vandaag nog meer dan vroeger. Houd daarom je vaardigheden up-to-date en ontdek nieuwe mogelijkheden door relevante opleidingen, cursussen of workshops te volgen.

4. Ontdek je passies

Kijk naar je hobby’s en passies. Soms kunnen deze activiteiten leiden tot verrassende carrièrepaden.

5. Vraag feedback

Vraag feedback aan vrienden, familie of collega’s. Soms hebben anderen inzichten over je sterke punten die je zelf over het hoofd ziet.

6. Bepaal wat je niet wilt

Door in kaart te brengen wat je zeker niet wilt of wat niet haalbaar is, kan je al heel wat jobs elimineren. Denk daarbij zowel aan de jobinhoud als de jobcontext.

 

Loopbaanbegeleiding: je gids om de ideale match te vinden

Lijkt het vinden van de ideale job een overweldigende taak? Loopbaanbegeleiding to the rescue! Onze ervaren loopbaancoaches helpen je niet alleen bij het beantwoorden van de vraag “Welke job past bij mij?”, maar begeleiden je ook bij het omzetten van inzichten in concrete acties.

Hoe loopbaanbegeleiding in z’n werk gaat én hoe je voordelig loopbaanbegeleiding kan volgen, lees je hier. Ook kan je meer ontdekken over onze jobcoaches en een gratis kennismakingsgesprek boeken.

 

Ontdek meer artikels