11 tips om uitstelgedrag aan te pakken

Uitstelgedrag, we hebben er allemaal wel eens last van. Het lijkt soms alsof die ene taak als een schaduw boven je hoofd hangt, en je allerlei redenen vindt om het uit te stellen. Of het nu gaat om het schrijven van een rapport, het maken van een presentatie of simpelweg het opruimen van de garage, uitstelgedrag kan je productiviteit in de weg staan. Maar waarom doe je het eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kan je uitstelgedrag aanpakken? We geven je 11 praktische tips.


Wat is uitstelgedrag?

Je lijdt aan uitstelgedrag (of procrastinatie) wanneer je taken, hoe groot of klein ook, bewust vermijdt of uitstelt terwijl je weet dat het negatieve gevolgen kan hebben voor jezelf of anderen. Bovendien kan het gedragspatroon een aanzienlijke impact hebben op je productiviteit en succes. Voor je persoonlijke ontwikkeling en beter time management is het daarom belangrijk om uitstelgedrag te begrijpen en aan te pakken.


Oorzaken van uitstelgedrag

Uitstelgedrag staat niet gelijk aan luiheid of een gebrek aan motivatie. Uitstelgedrag heeft vaak diepere oorzaken: het kan voortkomen uit faalangst (want als je er niet aan begint, kan je ook niet falen), perfectionisme, een gebrek aan zelfvertrouwen, het impostersyndroom of gewoonweg een gebrek aan interesse in de taak. Begrijpen waar je uitstelgedrag vandaan komt, is de eerste stap naar het overwinnen van deze hardnekkige gewoonte.

 

Hoe uitstelgedrag aanpakken?

Uitstelgedrag aanpakken start met mildheid voor jezelf. Het is belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn als je toch in de val van uitstelgedrag trapt. Begrijp dat het menselijk is, maar richt je aandacht op jezelf herpakken en doorgaan. Mildheid is een krachtig hulpmiddel om uitstelgedrag te overwinnen.

Het overwinnen van uitstelgedrag vergt tijd, oefening en zelfreflectie. Maar met de juiste strategieën en een positieve mindset kun je stap voor stap de controle terugnemen over je productiviteit en welzijn.

 

Uitstelgedrag voorkomen? We geven je 11 tips!

We geven je graag een aantal tips voor uitstelgedrag. Het veranderen van patronen vraagt tijd, dus probeer onderstaande tips zeker drie weken bewust in te zetten. We beloven je, je zult het resultaat merken.

1. Denk na over welke taken jij vaak uitstelt en waarom

Bewustwording is de eerste stap. Heeft het met faalangst te maken? Met een gebrek aan discipline? Of een gebrek aan zelfvertrouwen? Ga voor jezelf eens na welke zaken je afgelopen week hebt uitgesteld. Wellicht zie je een patroon. Als je weet wat de oorzaken zijn van jouw uitstelgedrag kan je daar beter op inspelen.

2. Zorg voor overzicht en een planning

Je hebt wellicht zoveel te doen dat je volledig lamslaat en er weinig uit je handen komt. In je hoofd lijkt het vaak meer en groter dan het in werkelijkheid is. Dus maak een overzicht van al je taken en projecten met realistische deadlines. Zorg er ook voor dat het duidelijk is wat precies van je wordt verwacht.

3. Verdeel je taak op in deeltaken

Grote taken kunnen overweldigend lijken, wat uitstel in de hand werkt. Verdeel ze daarom in kleinere, behapbare taken. Dit maakt het minder overweldigend en het geeft een gevoel van vooruitgang.

4. Focus je op één taak en vermijd afleidingen

Als je steeds wordt afgeleid, is de kans groter dat je zaken niet gaat oppakken. Probeer daarom altijd één taak op te pakken en je niet te laten verleiden om andere zaken te doen. Schakel je notificaties uit en zoek een rustige plek om je taken uit te voeren.

5. Probeer minder perfectionistisch te zijn

De angst om iets op te leveren wat niet perfect is, kan je helemaal verlammen. Wees niet te streng voor jezelf en ga voor ‘goed is goed genoeg’. Lees hier alles meer tips om met perfectionisme om te gaan.

6. Begin met een paar minuten

Probeer een lastige taak eerst drie minuten op te pakken. Vaak valt de taak uiteindelijk wel mee en ga je vanzelf door.

7. Geloof in jezelf, laat de angst voor wat ze is

Wellicht heb je last van angst. Ben je bang voor kritiek, heb je angst om te falen, angst voor een bepaalde verantwoordelijkheid, voor afwijzing. Geloof in je jezelf en denk “wat is het ergste wat zou kunnen gebeuren?”. Vaak valt dat best mee.

8. Begin met de lastigste taak

Als je hier eenmaal een gewoonte van maakt, gaat het je leven veranderen.

9. Bereid je goed voor op je taak

Bedenk van tevoren wat je nodig hebt om je taak uit te voeren. Zorg dat je alle benodigde spullen hebt en toegang hebt tot applicaties en documenten. Bedenk ook welke obstakels je zou kunnen tegenkomen en hoe je kan anticiperen. Dan zijn dat in ieder geval geen redenen om af te haken.

10. Stel realistische doelen

We hebben de neiging om te veel van onszelf te eisen, wat kan leiden tot uitstelgedrag. Stel realistische doelen die haalbaar zijn en die je een gevoel van voldoening geven wanneer je ze bereikt.

11. Vraag om ondersteuning

Soms hebben we een duwtje in de rug nodig of een woord van iemand die in ons gelooft. Vraag vrienden, familie of collega’s om je te helpen verantwoordelijk te blijven en je aan je doelen te houden.

 

Meer lezen?

Wil je meer lezen over uitstelgedrag of de oorzaken ervan? We delen onze favoriete boeken over het omgaan met uitstelgedrag. Ook hebben we over bepaalde oorzaken van uitstelgedrag al enkele artikels geschreven.

 

Artikels over uitstelgedrag

Lees onze blog over het imposter syndrome

Lees meer over perfectionisme

 

Boeken over uitstelgedrag

Eat that Frog -Brian Tracy

Getting Things done- David Alan

Uitstelgedrag – Piers Steel

 

Uitstelgedrag aanpakken? Onze loopbaancoaches staan je bij!

Blijft uitstelgedrag hardnekkig je leven en werk verstoren? Tijdens een traject loopbaanbegeleiding kunnen we specifiek focussen op je problemen met uitstelgedrag. Onze gecertifieerde loopbaanbegeleiders geven je hands-on tips die bij je situatie passen en begeleiden je om je uitstelgedrag op de werkvloer aan te pakken.

Iets voor jou? Boek een gratis kennismakingsgesprek met een coach uit je buurt en ontdek of loopbaanbegeleiding iets voor jou is. Dialogisch is een erkend loopbaancentrum en biedt voordelige jobcoaching aan met de loopbaancheques van de VDAB.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »