Burn-out, depressie of menopauze?

De menopauze, een reden om ontslagen te worden of ontslag te nemen? Het gebeurt regelmatig, en vaak zonder te beseffen dat dat de oorzaak is. Veel vrouwen krijgen onterecht de diagnose burn-out of depressie, terwijl hun symptomen te verklaren zijn door de perimenopauze.

Een op de tien vrouwen neemt ontslag door de menopauze. Ze hebben te veel last van fysieke en mentale klachten en kunnen hun job niet meer uitoefenen. Bovendien wordt een onbekend aantal vrouwen ontslagen omwille van gedrag dat te wijten is aan de overgang. Toch worden ze niet om die reden ontslagen. Vaak krijgen ze onterecht de diagnose burn-out of depressie. En dat terwijl er nog nooit zoveel vrouwen aan het werk waren in de leeftijdscategorie 40-60. We zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep en weten niets over de perimenopauze (de overgangsperiode naar de menopauze) en de gevolgen ervan op het werk.

De menopauze op de werkvloer

Tijdens mijn sessies loopbaancoaching merkte ik hoe de menopauze steeds vaker een thema werd. En wat wist ik er weinig over! Tijdens mijn opzoekwerk over het onderwerp ontdekte ik dat dit de meest voorkomende, zichtbare klachten van de menopauze zijn:

  • Vermoeidheid
  • Moeite met concentreren
  • Prikkelbaarheid
  • Opvliegers

Het merendeel van de vrouwen die ik nu coach, hebben zodanig veel klachten dat ze het werktempo niet meer aankunnen, geen zin meer hebben om te werken en zelfs bereid zijn om alles ineens overboord te gooien: hun job (of hun eigen bedrijf), hun relatie, hun hobby’s, het land waar ze wonen, …

Maar ik ken (nog) geen enkel bedrijf waar dit onderwerp openlijk besproken wordt en waar medewerksters geïnformeerd, laat staan begeleid worden. Het lijkt wel een taboe. Vrouwen bijten stilzwijgend door en bespreken hun worstelingen enkel met vriendinnen of familie. Of komen bij mij aankloppen als loopbaancoach. Omdat ik vrouw ben, leeftijdsgenote en zelf een aantal drastische levenskeuzes maakte in de voorbije jaren.

Loopbaanbegeleiding bij overgangsklachten en menopauze

Dankzij loopbaancoaching kan ik helpen om op een rustige manier terug overzicht te krijgen in wat belangrijk is in je leven en welke prioriteiten je wilt stellen. We starten steeds met een korte meditatie om je gedachten en emoties tot rust te brengen en dankzij sterke visualisatieoefeningen wordt snel duidelijk welk pad er voor jou ligt. Want de (peri)menopauze is niet het einde. Het kan de start zijn van een fantastisch nieuw begin. Deze fase in je leven nodigt uit om goed na te denken over wat je écht wil, waar je goed in bent, wat jou energie geeft, hoe de perfecte balans er voor jou uitziet.

Wil je ermee aan de slag? Voor amper 40 euro kan je bij de VDAB een loopbaancheque bestellen, goed voor 4 uur coaching. Boek gerust een gratis kennismakingsgesprek.

Mijn tips om meer over de menopauze te leren

Wil je meer over de menopauze lezen, zien of horen? Dit zijn mijn favoriete informatiebronnen:

HR Managers: geef aandacht aan de menopauze!

En tot slot roep ik alle HR Managers op om dit thema op de agenda te zetten. Neem de menopauze op in je welzijnsbeleid. Organiseer infosessies, bevraag het personeel, werk samen met de arbeidsgeneeskundige dienst en doorbreek het taboe.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »