Terug aan het werk na een hersenletsel: Sandra’s verhaal van veerkracht en groei

Dat een akelige gebeurtenis iemands leven overhoop kan halen én verrijken, daar ben ik het levende bewijs van. Ik ben Sandra Peeters, loopbaancoach bij Dialogisch, en liep in 2021 een hersenletsel op. Het resultaat? Ik gooide mijn leven helemaal om, gaf mijn werk een nieuwe invulling en won aan levensvreugde. Ik deel graag mijn verhaal over verdriet, onzekerheid, nieuwe kansen, veerkracht en lichtpuntjes.

Van HR manager en strategisch coach naar patiënt met hersenletsel

“Scherp, helder en straight to the point”; zo omschreef een klant mij ooit. Die woorden klopten zo goed dat ik ze gebruikte als baseline op mijn visitekaartje. Tot ik in mei 2021 mijn eerste coronaprik kreeg, met extreme hoofdpijn en dubbel zicht als gevolg. Het vaccin had me een hersenletsel gegeven. Van de ene op de andere dag moest ik stoppen als HR manager en strategisch coach.

Een duidelijke diagnose en prognose kreeg ik helaas niet. Omdat er nog zo weinig gekend is over de gevolgen van de vaccinatie, heeft mijn aandoening geen label. ‘Een hersenletsel’, daar moet ik het mee doen. Ik vond het daarom in het begin erg frustrerend dat niemand mij kon vertellen of en wanneer ik ooit weer beter zou worden.

Van identiteitscrisis naar veerkracht

Voor iemand die zo graag van betekenis is en professioneel zo gretig in het leven stond, bracht dat hersenletsel een enorme identiteitscrisis met zich mee. Ik heb het moeilijk gehad, ben bang geweest, heb me boos gemaakt, was gefrustreerd. Zo doorliep ik alle fases van het klassieke rouwproces. Tot die identiteitscrisis me ook opportuniteiten bracht en ik ontdekte hoe veerkrachtig ik ben.

Een nieuw hoofdstuk

En dus gooiden mijn partner en ik ons leven helemaal om. Nadat we in de zomer van 2021 in Zweden de kracht van het leven in en met de natuur ervaarden, verhuisden we definitief naar een prachtig domein in Midden-Zweden. Om er vakantiehuisjes te bouwen en het rustige, Zweedse tempo en de ongerepte natuur met anderen te delen.

Nu zijn we bijna twee jaar verder en werk ik deeltijds als loopbaancoach. Ik moet nog steeds heel goed doseren om hoofdpijn te vermijden. Dat lukt goed als ik naar mijn lichaam luister en voldoende beweging inbouw.

Hoe mijn letsel mijn leven mooier maakte

Mijn hersenletsel heeft mij naast veel frustratie, ook veel moois gebracht. Ik mag nu mijn droomleven leiden: op mijn eigen tempo, in een prachtige omgeving, zonder drukte, lawaai of stress. Ik heb enorm aan levenskwaliteit gewonnen, ook al zijn er dingen die ik niet meer kan. Ik besef ook dat ik erg veel geluk heb gehad met een mild hersenletsel. Ik functioneer nog goed en heb geen taal- of fysieke problemen.

De voordelen van een trager leven

Sinds mijn letsel en onze verhuis naar Zweden, sta ik trager in het leven. En daarom ook met veel meer aandacht. De relatie met onze kinderen is bijvoorbeeld hechter geworden. Vroeger kwamen zij gewoon binnen en buiten om even te eten. Nu komen zij bij ons op vakantie en zijn we soms wekenlang 24u/24u samen. Dat is een geschenk.

Ik vind bovendien dat ik een betere coach ben geworden. Omdat ik wel moést vertragen, kan ik nu met veel meer aandacht en warmte in gesprek gaan. Straight to the point ben ik nog altijd. Scherp en helder op de momenten dat het ertoe doet.

Omarm nieuwe kansen

Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen een hart onder de riem kan steken. En misschien kan ik hen inspireren door te kijken naar wat er nog wél kan, welke mogelijkheden er wél zijn. Het is pas als je een situatie aanvaardt en niet langer vecht tegen wat je is overkomen, dat je nieuwe kansen zult zien. Het leven is nooit voorspelbaar. Misschien komen er nieuwe talenten opduiken of geven nieuwe zaken je plezier en levensvreugde.

Een lichtpuntje in het leven

Uiteraard voel ik mij soms ook nog verdrietig en boos om wat er mij is overkomen, maar het gevoel van dankbaarheid overheerst. Voor wat mijn letsel mij heeft gebracht en de steun die ik heb gekregen. Voor wat er wel nog is en voor wat zelfs beter is geworden. Ik hoop dat iedereen zo’n lichtpuntje kan vinden in het leven. Daar help ik graag bij als loopbaancoach.

Ben je op zoek naar dat lichtpuntje, zowel in je werk en als in je leven? Tijdens een online kennismakingsgesprek bekijk ik graag met jou hoe ik je kan helpen.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »