Van comfort naar groei

Maart 2020.

Dit weekend zijn we de lente ingestapt.

Geen andere tijd van het jaar heeft zulke diepe krachten en radicale veranderingen als het begin van de lente. We zijn het stadium van plannen en dromen voorbij en bereiden ons voor op de geboorte. De lente nodigt ons uit om onze -in de winterperiode opgedane- energie te transformeren.

In de lente kunnen we zaaien wat we willen zaaien. Wat we willen dat geboren wordt. Onze visie en dromen omzetten in materie. De eerste vruchten van het jaar verschijnen als onverwachte schatten.

Ik denk dat iedereen momenteel wel ervaart dat de lente van 2020 een bijzondere lente is. Corona drukt een stempel op deze normaal “energieke” periode.
Deze lente symboliseert een overgangsperiode. Een periode van rust en onrust. Van onzekerheid en loslaten.
We staan voor de uitdaging om dicht bij onszelf te blijven en te vertrouwen.

Laten we de verschillende fases van groei eens van dichterbij bekijken.

Comfort zone.

Als alles normaal is, kunnen we fijn vertoeven in onze “comfort zone”. Alles is zeker, er is weinig risico en je leven is redelijk voorspelbaar. Onze comfort zone geeft ons het gevoel van zekerheid. We weten wat we krijgen en alleen al die zekerheid zorgt ervoor dat we daar graag blijven.

Momenteel worden we echter allemaal uit onze comfort zone  getrokken. Of we het nu willen of niet. Voor niemand is het nog zoals het een paar weken geleden was.
We werken van thuis uit of doen overuren in de zorg. We mogen de pet van juf of meester opzetten en onze sociale contacten zijn ineens beperkt tot hoogstens online contacten. We hebben ook geen zekerheid hoe en wanneer deze situatie gaat eindigen.

Angst zone.

Voor veel mensen zorgt deze onzekerheid en het stappen uit je comfort zone voor angst. Als we alleen al kijken naar afgelopen week: online reacties van mensen, hamstergedrag…
Reacties vanuit angst zorgen voor een verdoezeling van het probleem. We zien niet meer waar het echt om draait en wat ons wordt gevraagd te doen.

Angst is vooral een heel waardevolle emotie. Het geeft ons aan dat we gestretched worden in iets wat voor ons oncomfortabel voelt. Hierdoor komen oude patronen ook vaak boven drijven.

Ik wil je uitnodigen jezelf de volgende vraag te stellen als je voelt dat je de neiging hebt om ander gedrag te stellen in deze stretch uit je comfortzone.
“Wat hoeft er niet gezien of gedaan te worden vanwege dit?”

Een vraag die je jezelf niet vaak stelt en je hoeft niet direct een antwoord te vinden. Laat de vraag jou de komende uren eens leiden. Wees nieuwsgierig.

Leer zone.

Als we echt door de angst heen gaan, er niet van weglopen, komen we in de leer zone. De leer zone helpt ons ons neer te leggen bij het niet-weten en de angst te omarmen. De angst mag er zijn. We leren nieuwe vaardigheden aan en de verhouding tot de problemen waar we vandaag voor staan wordt eerder: “ik kan het aan”, “wij kunnen dit aan”. Hier komt onze veerkracht echt tot uiting. Het is ook hier dat we kunnen zaaien wat we willen zaaien. En laten we daar nu net in de goede periode voor zitten.

Om te weten wat jij te zaaien hebt deze lente, kijk dan eens of er een antwoord komt als je jezelf de volgende vraag stelt:
“Als dit een geschenk is, wat is dan het geschenk?”

 

Groei zone.

Als we de  voorgaande zones aangaan met vertrouwen en veerkracht, dan ben ik er van overtuigd dat heel wat mensen andere zaadjes gaan zaaien deze lente. En dat is waar groei kan ontstaan.

Woorden die ik nu heel sterk voel opkomen zijn “saamhorigheid”, “verbinding”, “durven kiezen voor je dromen”, je “purpose” vinden.

Ja, alles wordt anders na Corona. Maar stiekem durf ik wel te hopen dat het beter gaat worden. Zoals mijn goede vriendin mij gisteren aan de telefoon zei:
“Het lijkt erop alsof moeder aarde ons naar onze kamer stuurt om eens goed na te denken”.

En daar zou ik graag mee afsluiten. Samen met één laatste vraag die je voor jezelf mee mag nemen. Laat het antwoord gewoon tot je komen.
“Voor wat is de huidige situatie een goede oplossing?”

Een goede gezondheid voor jou en je naasten.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »