Het werkgeluk van Bo

Als pas afgestudeerde de arbeidsmarkt inrollen, dat kan interessant en spannend zijn. Maar ook overweldigend of zelfs ronduit angstaanjagend zijn. Niet onlogisch, want de mogelijkheden om je loopbaan vorm te geven zijn eindeloos. En veel jongeren voelen zich niet voorbereid op ‘de echte wereld’. Ook Bo (25) uit Beernem, afgestudeerd als logopediste, voelde zich volledig overrompeld door de druk en keuzes van het werkleven.

 In 2018 studeerde Bo af als logopediste aan de Vives Hogeschool. Ze begon meteen als zelfstandig logopediste in enkele praktijken in Brugge waar ze kinderen met leerstoornissen begeleidde. Van een vliegende start gesproken, zou je denken. “Maar al snel voelde ik dat er iets niet goed zat.”, vertelt Bo. “Ik merkte dat ik niet zo graag met kinderen werk. En de financiële onzekerheid van een zelfstandige zaak in hoofdberoep versterkte het wrange gevoel alleen maar.”

Overweldigd door de arbeidsmarkt

Tijd voor een nieuwe job dus: “Die vond ik in een woonzorgcentrum in Beernem, waar ik veel minder logopedische taken kreeg. En net dat zorgde ervoor dat ik ook daar mijn draai niet vond. Ik merkte wel dat ik vooral een interesse had in mensen met een niet aangeboren hersenletsel, maar wist niet hoe ik dat in een job kon verwerken die bij me past. Op dat moment voelde ik me heel onzeker. Ik was volledig verdwaald in een enorm doolhof aan werkmogelijkheden. Als jongere had ik gekozen voor een studierichting die me interesseerde, maar ik was helemaal niet voorbereid op wat er na mijn studies zou gebeuren. Na een tijdje begon ik aan mezelf te twijfelen en wist ik helemaal niet meer of ik de jobs waarvoor ik solliciteerde wel wilde.”

“Je kiest voor een studierichting die je interesseert, maar pas wanneer je werkt, merk je of iets bij je past of niet. Daar was ik niet op voorbereid.”

Helemaal ontredderd naar een jobcoach gestapt

Ongelukkig, ontmoedigd en onzeker. In die toestand werd Bo door haar arts en moeder aangespoord om met een loopbaanbegeleider te gaan praten: “Ik had er nooit bij stilgestaan om jobcoaching te volgen, maar kwam via de kinesiste van mama bij Jeroen Bogaert terecht. In de zomer van 2021 ben ik met vijf sessies loopbaanbegeleiding gestart. Dat bleek een goede beslissing te zijn.”

Een praktisch traject vol inzichten

“Samen met Jeroen stond ik stil bij de zaken die mij energie geven of waar ik nood aan heb.”, gaat Bo verder. “Dat hebben we gekoppeld aan mijn vorige jobs om te kijken waar het telkens misliep. Daarna hebben we praktische actiepunten opgesteld voor de toekomst en hebben we een overzicht gemaakt van de waarden en normen waar ik voor sta. Ik vond het traject praktisch en to-the-point. Het gaf me zelfinzicht en de kracht om met dat inzicht aan de slag te gaan.

“De sessies jobcoaching gaven me veel inzichten waarmee ik meteen in actie kon schieten.”

Vrijheid én zekerheid

Bo bleef na het traject jobcoaching niet bij de pakken zitten: “De begeleiding van mensen met een niet aangeboren hersenletsel bleef me intrigeren. Daar moest ik toch echt iets mee doen. Daarom ben ik in september 2021 deeltijds gestart met mijn eigen praktijk voor volwassenen. Sinds januari 2022 huur ik een ruimte in Sint-Andries om cliënten te ontvangen. Die zelfstandige praktijk combineer ik met mijn deeltijdse job in het woonzorgcentrum. En dat is de ideale combinatie voor mij: ik geniet van vrijheid én zekerheid.”

 

Luister naar je intuïtie en doe er iets mee

Wat Bo uit de sessies loopbaanbegeleiding heeft gehaald? “Dat je intuïtie vaak klopt, dus daar mag je echt naar luisteren. Alleen is het voor veel mensen moeilijk om daar dan iets mee te doen, omdat je misschien bang bent van wat er fout kan gaan of van wat anderen van je zouden denken. Ik kan het weten, want zo was het voor mij ook. Gelukkig heb ik nu geleerd dat datgene waartegen je je verzet, ook hetgene is waar je het hardste van groeit.”

Wil je ook aan je werkgeluk werken?

Of je nu een nieuwe weg wil inslaan, je huidige job anders wil aanpakken of een uitdagende droom hebt: jobcoaching is er voor iedereen die voor meer werkgeluk wil gaan. Bij Dialogisch vind je loopbaanbegeleiders over heel Vlaanderen. Ontmoet ons team en ontdek een jobcoach in je buurt. Of boek een gratis kennismakingsgesprek waarin je al je vragen over jobcoaching kan stellen.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »