Het werkgeluk van Daphné

Of loopbaanbegeleiding betekent dat je sowieso van job zal moeten veranderen? Helemaal niet. Het verhaal van Daphné (33 jaar) uit Kortrijk is daar het perfecte voorbeeld van. Na een traject jobcoaching gaf ze een nieuwe invulling aan haar bestaande job.

Als community manager bij Sijthoff Media, een crossmediaal bedrijf uit Nederland, bouwt Daphné al enkele jaren aan een Belgische community van professionals. Dat doet ze onder andere door events te organiseren die gelijkgestemden uit verschillende grote bedrijven samenbrengen: “Dat gaat van conferenties tot rondetafelgesprekken. Ik leer zoveel mogelijk mensen kennen en voer gesprekken met de doelgroep om te horen wat er leeft. Op basis daarvan leg ik de thema’s voor die events vast, boek interessante sprekers en zoek partners die met bepaalde doelgroepen in contact willen komen.”

Onzekere tijden

Daphné was tevreden over haar job, tot een samenloop van omstandigheden haar deed twijfelen over de zin van haar werk: “Ten eerste werd het bedrijf vorig jaar overgenomen, waardoor er veel onzekerheid heerste over mijn job. Daarnaast ging mijn enige Belgische collega, iemand waar ik veel mee samenwerkte, voor een ander bedrijf werken. En dan kwam daar ook nog eens de hele coronacrisis bij. Alle events vielen weg, wat voor nog meer onzekerheid zorgde.”

De zoektocht naar een jobcoach waarmee het klikte

“Omdat ik iets aan mijn werksituatie wilde veranderen, leek jobcoaching me een goed idee. Ik had er al goede verhalen over gehoord uit mijn omgeving.” Omdat Daphné wist dat ze met de loopbaancheques van de VDAB een voordelig traject zou kunnen volgen, ging ze via de VDAB-database op zoek naar een jobcoach uit de buurt. “Maar het aanbod was zo groot en onpersoonlijk dat ik geen keuze kon maken. Net op dat moment zag ik een post op social media over een gratis kennismakingsgesprek met Lieselot Nollet, een jobcoach van Dialogisch, in Kortrijk. Dat was ideaal, want zo wist ik meteen of er een klik was. Zonder klik kan je volgens mij geen coachingstraject volgen.”

“Zonder klik kan je volgens mij geen coachingstraject volgen. Daarom is een kennismakingsgesprek ideaal.”

Dezelfde functie, een nieuwe invulling

Na de gezellige babbel met Lieselot volgde Daphné drie sessies jobcoaching bij haar. Tijdens die sessies kreeg ze een aantal oefeningen die inzicht gaven in haar interesses en energiegevers. “Die resultaten vergeleken we met mijn werksituatie om te bekijken wat er anders kon. Ik kreeg niet zo maar te horen dat ik een andere job zou moeten zoeken, maar mijn jobcoach en ik onderzochten alle mogelijke pistes. Toen heeft Lieselot me ervan overtuigd om een plan uit te werken waarbij ik mijn huidige job meer naar mijn eigen talenten en interesses kon vormgeven.”

“Ik kreeg niet zo maar te horen dat ik een andere job zou moeten zoeken, maar mijn jobcoach en ik onderzochten alle mogelijke pistes.”

Een job die energie geeft

“Het was enorm spannend om met mijn voorstel naar de directie te stappen, maar zij bleken heel enthousiast te zijn.” Vanaf toen is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. Daphné heeft kansen gekregen en dingen gerealiseerd die haar energie geven: “Er is bijvoorbeeld een nieuwe website gekomen, wat meer zichtbaarheid geeft en waardoor alles meer begint te leven in de Belgische markt. En dat maakt ook mijn werk interessanter. Ik voel dat we vooruitgang boeken en dat ik ergens aan help bouwen. Dat zetje van mijn loopbaanbegeleider heeft me enorm geholpen.

“Nu ik dankzij mijn plan kansen heb gekregen, vind ik mijn job weer heel fijn. Er begint veel meer te leven en daar krijg ik energie van.”

Jobcoaching als duwtje in de rug

Of Daphné loopbaanbegeleiding zou aanraden aan andere mensen? “Zeker en vast. Het kan je echt de juiste richting wijzen, maar je moet wel beginnen met de juiste verwachtingen. Jobcoaching is geen kant en klare oplossing, geen wonderformule. Het is een manier om je problemen te benoemen en te analyseren, om je inzicht te geven in jezelf. Je gaat er achteraf zelf ook echt iets mee moeten doen. En als je dat doet, kan het je heel wat opleveren.”

Wil je ook aan je werkgeluk werken?

Of je nu een nieuwe weg wil inslaan, je huidige job anders wil aanpakken of een uitdagende droom hebt: jobcoaching is er voor iedereen die voor meer werkgeluk wil gaan. Bij Dialogisch vind je loopbaanbegeleiders over heel Vlaanderen. Ontmoet ons team en ontdek een jobcoach in je buurt. Of boek een gratis kennismakingsgesprek waarin je al je vragen over jobcoaching kan stellen.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »