Het werkgeluk van Paul

Dat loopbaanbegeleiding geen vast traject is, bewijzen de mensen die bij Dialogisch jobcoaching gevolgd hebben. Geen enkel verhaal wordt op dezelfde manier geschreven, geen enkel verhaal heeft dezelfde uitkomst. Voor Paul (56 jaar) uit Herenthout waren de sessies loopbaanbegeleiding het laatste duwtje in de rug dat hij nodig had om zijn ‘huiskamerkafee’ Polemiek te openen.

We gingen langs bij Paul om over zijn loopbaan, zijn dromen en zijn gezellige café te praten. Vind je het fijner om te lezen dan naar een video te kijken? Onder de video lees je het hele verhaal.

 

Tijd voor iets nieuws

Meer dan 30 jaar lang werkte Paul bij de politie. Eerst bij die van Herenthout, waar hij zelf ook woont én waar hij een hechte band had met de dorpsbewoners. Na hervormingen bij de politie kwam hij bij de lokale politie Neteland terecht, wat dus ook betekende dat hij zijn vertrouwde omgeving moest verlaten. “Vanaf toen begon ik mijn voeling met het vak stilaan te verliezen. Ik deed mijn job graag, had mooie uren en een stevig loon. En toch voelde het niet helemaal goed toen ik niet meer in Herenthout kon werken. Beetje bij beetje kreeg ik het gevoel dat ik in een gouden kooi zat, dat ik dus niet op de juiste plek zat.”

Daarom heb ik na meer dan 30 jaar als politieman mijn kepie letterlijk aan de haak gehangen om samen met mijn vriendin in juli 2021 ‘huiskamerkafee’ Polemiek te openen. Ik kan vijf jaar loopbaanonderbreking nemen om mijn droom na te jagen en neem dat jaar per jaar op. We hebben een paar muren uitgeslagen, zijn naar boven verhuisd en hebben een gezellig café ingericht waar vroeger onze living was. Waar ik vroeger in mijn zetel televisie zat te kijken, sta ik nu dus achter de toog.”

Van de huisarts naar de jobcoach

Het idee om een zaak te openen, begon te rijpen toen Paul met zijn vriendin iets ging drinken in een café waar een aantal dingen misliepen. “Toen dachten we: ‘Goh, dat zouden wij beter doen.’ Die gedachte bleef hangen, want ik heb het altijd fijn gevonden om mensen te bedienen, om hen gelukkig te maken. Met wat verbouwingswerken kon ons huis perfect dienst doen als ‘huiskamerkafee’. Maar ik had geen ervaring in de horeca, dus wist ik niet zeker of het een goed idee was om een eigen zaak te openen. Toen ik mijn verhaal deed bij de huisarts heeft die mij aangeraden om loopbaanbegeleiding te volgen. Zij verwees me door naar Petra Peltenburg, jobcoach bij Dialogisch.”

Het laatste duwtje in de rug

“Ik had eerlijk gezegd nog nooit van loopbaanbegeleiding gehoord, maar het bleek een heel goed idee te zijn om bij een jobcoach langs te gaan. Het was het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik wist wel dat ik zou doorgaan met het café, maar ik wilde alle twijfels achterwege laten en met vol vertrouwen aan mijn project werken. Mijn jobcoach en ik hebben vijf of zes sessies intensief gepraat over mijn talenten en interesses. En over wat mij in de weg stond. Het resultaat was een bevestiging van wat ik zelf ook voelde, maar wat ik enorm spannend vond: het is echt oké om je leven 360 graden om te draaien. Omdat ik jobcoaching niet kende, was ik trouwens blij verrast dat ik dankzij de loopbaancheques van de VDAB voordelig loopbaanbegeleiding kon volgen.”

De juiste beslissing

Zo’n grote sprong wagen, vergt moed en doorzettingsvermogen. “Heel wat mensen, waaronder mijn vader, verklaarden me gek. Toch heb ik doorgezet en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Het ‘huiskamerkafee’ draait heel goed. Er komen veel dorpsgenoten over de vloer en iedereen is enthousiast over het concept, de inrichting, de sfeer en de menukaart. Ik moet toegeven dat ik de fysieke arbeid wat had onderschat, maar dat neem ik erbij. We zijn nu een paar maanden open en blijven ons concept finetunen. We experimenteren met eten op onze menukaart en passen onze openingsuren af en toe aan om de juiste balans te vinden. Geen enkele dag is dus hetzelfde. Ik ben heel benieuwd wat ik nog ga beleven bij Polemiek.”

Wil je ook aan je werkgeluk werken?

Of je nu een nieuwe weg wil inslaan, je huidige job anders wil aanpakken of een uitdagende droom hebt: jobcoaching is er voor iedereen die voor meer werkgeluk wil gaan. Bij Dialogisch vind je loopbaanbegeleiders over heel Vlaanderen. Ontmoet ons team en ontdek een jobcoach in je buurt. Of boek een gratis kennismakingsgesprek waarin je al je vragen over jobcoaching kan stellen.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »