Jobcrafting wil zeggen: als medewerker zelf proactief invloed uitoefenen op je werkomgeving waardoor je je eigen job kunt vormgeven. En dit alles gebaseerd op jouw talenten, passies, behoeften en drijfveren.
Het heft in eigen handen
Procedures, regels, een leidinggevende die geen of te weinig erkenning geeft, taken die nu eenmaal gedaan moeten worden, het lijken vaststaande gegevens. Maar door dit als vaststaand gegeven te accepteren, maak je je werk(on)plezier wel érg afhankelijk van je omgeving.
Hoeveel regels of procedures een werkomgeving ook heeft, er blijft altijd iets over: de keuze hoe je hiermee omgaat en hoe je zelf pro-actief invloed uitoefent op je omgeving. Hier komt de cirkel van invloed en betrokkenheid van Steven Covey mooi in beeld.
Er zijn namelijk altijd zaken op je werk waar je wél invloed op hebt, zoals je actieve betrokkenheid, het inzetten van je talenten, etc. Daarnaast zijn er ook zaken op je werk waar je (nog) geen invloed op hebt maar waar je je wel betrokken bij voelt: je zou het graag anders zien, maar het lijkt soms buiten bereik. De visie van je leidinggevende, taken die je moet uitvoeren die eigenlijk niet binnen je talenten liggen (waardoor het je heel veel energie kost), etc. Het is de kunst om je cirkel van invloed uit te breiden door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan, andere hulpbronnen in te zetten en je eigen talenten breder in te zetten. Dan focus je je op het vergroten van je invloed in plaats van op die zaken waar je geen invloed op hebt (cirkel van betrokkenheid). En dan beginnen we te jobcraften…!
Door jobcrafting kun je de match tussen jouw job en jouw talenten, passies en behoeften verbeteren. En het loont! Jobcrafters zijn meer bevlogen, gelukkiger én betrokken. En willen we dat stiekem allemaal niet?
Waar draait het om bij jobcrafting?
Alles begint bij zelfkennis! Inzicht in waar je talenten liggen, waar je energie van krijgt, wat je beweegt. Het is een proces waarbij we zien dat mensen dichter bij zichzelf komen, er meer verbinding komt met collega´s en leidinggevenden en er bevlogenheid ontstaat.
Het betekent niet alleen ‘die dingen doen die je leuk vind’, maar het betekent ook ‘anders omgaan met die onderdelen van je werk die energie van je vragen’.
Zo kun je je bijvoorbeeld kandidaat stellen voor een nieuw project in het bedrijf, samenwerkingen aangaan met andere collega´s, taken anders verdelen onder collega´s, in gesprek gaan met je leidinggevende of anders leren kijken naar je job. Want ook dát is jobcrafting: met een andere bril naar je job leren kijken.
Wat is het voordeel voor de werkgever?
Naast medewerkers die dieper verbonden zijn met zichzelf en daardoor in hun kracht staan, leidt jobcrafting ook tot een betere teamwerking en uiteindelijk betere resultaten. Het levert medewerkers op die verantwoordelijkheid nemen en bevlogen aan het werk zijn.
In ons werk als coach, loopbaanbegeleider en HR Consultant zien we het dagdagelijks. Medewerkers die zich niet gehoord voelen, medewerkers die niet meer bevlogen zijn in hun job en zelfs in een bore-out of burn-out terecht komen.
Een dieper inzicht in het individu kan grote kansen bieden voor de werkgever. Zo groot, dat het een bedrijf mogelijkheden biedt tot groei. En zo kan je als bedrijf niet alleen “a great place to work” worden, maar ook “a great place to grow”.
Hoe begin je aan jobcrafting?
Jobcrafting vergt een inspanning van werkgever en werknemer. De intentie van de werknemer om daadwerkelijk in kaart te brengen waar zijn talenten en sterktes liggen, welke taken energie vragen en welke energie geven, hoe je als werknemer waarde kan toevoegen, waar het potentieel van jou als medewerker ligt en hoe je de beste versie van zichzelf op het werk naar voren kan brengen. Het vergt ook de intentie van de werkgever om buiten het kader van functieomschrijvingen te kijken, mensen kansen te bieden omdat ze ervoor willen gaan, in gesprek gaan met medewerkers en ze te helpen hun eigen talenten te ontdekken en deze neer te zetten in de organisatie.
En wat als je eens helemaal “outside the box” wilt (of moet) gaan?
Binnen de coaching trajecten ontmoeten we vaak mensen die helemaal niet meer weten wat ze willen. Ze zijn vastgelopen in hun huidige job, weten vaak niet meer waar ze goed in zijn en wat ze willen of ze zijn met een ontslag geconfronteerd. Een ideale start om “outside the box” te gaan kijken. Want hoe groter het drama, hoe groter de opportuniteit!
Op die momenten dat je het even helemaal niet meer ziet zitten, ligt er vreemd genoeg juist een grote opportuniteit. Je zou jezelf op die momenten de vraag moeten stellen hoe je je tot de situatie wilt verhouden… wat er van je verwacht wordt.. welk deel van jou nu naar voren zou moeten treden… En dat is het moment waarop we de opportuniteit kunnen gaan zien, de opportuniteit achter het drama. Dat is het moment waarop we de durf en het lef hebben om te kijken wat we echt anders willen, want nu kan het, nu moet het. Het is een proces waarin we tot de kern van iemands “zijn” kunnen komen en er met momenten een echte zielsmissie naar voren komt enn waarin jobcrafting tot in de essentie kan worden toegepast. Want waarom zouden we ons altijd conformeren aan een bestaande jobtitel? Waarom zou je jezelf niet aanbieden aan een bedrijf met al jouw sterktes en mogelijkheden? Hoe geweldig zou dat niet zijn voor een bedrijf? Een door-en-door bevlogen medewerker omdat hij of zij zijn job volledig heeft gecreëerd? En hoe geweldig zou dat niet zijn voor jou als medewerker? Een job die je volledig zelf hebt “gecraft”?
Bij Dialogisch zijn we overtuigd voorstander van het zelf vormgeven van je eigen job… Want zeg nu zelf, wie past er 100% in een standaard jobomschrijving?
Wij in ieder geval niet… 😉
Wil jij een echte jobcrafter worden of wil je als bedrijf jobcrafting introduceren en “a great place to grow” worden?
Mooi! Wij zetten ons namelijk met veel passie in om mensen te helpen de beste versie van zichzelf te worden en helpen organisaties groeien door het beste uit hun medewerkers te halen.
Contacteer ons via info@dialogisch.be of kijk voor meer informatie op www.dialogisch.be.