Verhoog je loopbaangeluk vanuit een nieuwe kijk op je loopbaan

Eén op drie werknemers heeft spijt over hoe zijn of haar carrière tot dusver is verlopen en één op de vijf werknemers is zelfs echt ontevreden over zijn of haar loopbaan, zo blijkt uit de studies van Antwerp Management School en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ben jij daar misschien één van? Het begint namelijk al met onze eigen kijk op onze loopbaan. We leggen je graag uit hoe dat precies in mekaar zit én hoe je je denkwijze stap voor stap kan aanpassen.

 

De traditionele kijk op carrières klopt niet meer

Vaak zien we een loopbaan louter als een contractuele verbintenis, met een uitgestippeld carrièreparcours of aangeboden kansen. Bij hetzelfde bedrijf blijven werken omdat de voordelen op de lange termijn aantrekkelijk klinken, lijkt comfortabel, maar kan leiden tot grote frustraties. Deze vrij traditionele denkwijze beperkt namelijk onze mogelijkheden voor langdurige zingeving en motivatie en beïnvloedt ons loopbaangeluk op een negatieve manier.

Onderzoek van Mirvis & Hall heeft aangetoond dat de traditionele denkwijze over loopbanen niet langer houdbaar is in een dynamische wereld waarin technologieën, jobs en werkomgevingen voortdurend veranderen. Ons werk van vandaag is niet hetzelfde als dat van morgen, en er ontstaan voortdurend nieuwe jobs met andere eisen. Inzet en loyaliteit in ruil voor een mate van zekerheid en stabiliteit staat wankel. De tijd is voorbij dat loopbanen vanaf het begin helemaal vaststaan.

 

Omarm een nieuw loopbaanperspectief

Hoe kunnen we hier vlotter mee omgaan? Het begint met een andere kijk op onze loopbaan. Een perspectief waarin we onze loopbaan eveneens zien als een dynamisch en veranderbaar gegeven. Een loopbaan die bestaat uit verschillende leermomenten in lijn met onze sterktes en groeipotentieel.

In plaats van af te wachten en te hopen dat anderen je waarde zullen zien, ga je je proactief voorbereiden op jouw volgende stap vanuit jouw sterktes. Het resultaat van deze verandering in denken? Je enthousiasme vergroot en je straalt zelfvertrouwen uit naar jouw werkgever en op de arbeidsmarkt.

 

Een nieuwe kijk vraagt sterke loopbaanvaardigheden

Deze denkwijze vraagt actieve zelfsturing en een stevig zelfinzicht. Volgens studies door TalentLogiQs zijn er 4 cruciale vaardigheden die hierin belangrijk zijn voor het welslagen van jouw loopbaangeluk en succes. En het goede nieuws is dat iedereen deze vaardigheden kan ontwikkelen.

  1. Aanpassingsvermogen in veranderende situaties en de flexibiliteit die je toont om hiermee om te gaan.
  2. Doelgerichtheid: jouw zelfkennis en intuïtie om je op de juiste zaken te richten. Een goed ontwikkeld buikgevoel.
  3. Zelfinitiatie: hoe je zaken aanpakt, tot actie overgaat en jouw loopbaan spontaan in eigen handen neemt.
  4. Mobiliteit: over de stappen die je uiteindelijk zet en jouw mate van mobiliteit.

 

Een man straalt veel loopbaangeluk uit

 

In 4 stappen naar meer loopbaangeluk

Een verandering in ons denken en het versterken van onze vaardigheden kan dus tot een verandering in ons loopbaangeluk leiden. Met de juiste aanpak, natuurlijk. Zo ga je er zelf mee aan de slag:

  1. Heb je het gevoel dat je vastzit of ben je zoekende in jouw loopbaangeluk? Neem geen te snelle beslissing of actie. Neem een time-out en kijk eens kritisch naar jouw traditionele verwachtingen tegenover jouw werkgever en welke frustraties je daardoor ervaart.
  2. Visualiseer je loopbaan als een leer- en groeitraject. Stel jezelf vragen over je drijfveren, wat voor jou belangrijk is en welke sterke punten je meer wilt benutten. Bedenk hoe een volgende stap in je loopbaan je hierbij zou kunnen ondersteunen.
  3. Teken jouw loopbaan eens uit als een dynamische spiraal in plaats van een rechte stijgende lijn. Verweef hierin ook belangrijke aspecten van jouw leven en de waarden die je wil nastreven.
  4. Zet een kritische bril op en check jouw persoonlijke loopbaanvaardigheden. Hoe sterk zijn die ontwikkeld en waar is er nog ruimte voor verbetering?

 

Verandering vraagt moed. Het Dialogisch Team staat voor je klaar!

Het kan spannend zijn om deze oefening aan te gaan, omdat het zelfsturing en moed vereist om stappen te zetten die afwijken van traditionele denkpatronen. Bij Dialogisch streven we ernaar om je te begeleiden bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en potentieel. Door deze verandering in denken kom je terug in je kracht en zie je nieuwe mogelijkheden die energie geven in plaats van stress of frustratie. Meer loopbaangeluk begint met kleine, weloverwogen sprongen vanuit een nieuwe kijk op je loopbaan.

 

Neem je je loopbaan graag zélf in handen? Tijdens een gratis kennismakingsgesprek met een van onze ervaren loopbaancoaches bekijken we graag met jou hoe we je het beste kunnen helpen.

 

In samenwerking tussen TalentSpots (Inge Hermans) en Dialogisch kan je ons ook contacteren voor bedrijfscoaching waarin de loopbaanvaardigheden met een wetenschappelijke onderbouwde tool worden begeleid.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »