Zo vind je je ideale job op de huidige arbeidsmarkt

De huidige arbeidsmarkt biedt kansen

De kranten staan er vol van. Er is momenteel geen sprake meer van een aantal knelpuntberoepen maar eerder van een knelpuntmarkt. In alle sectoren is er meer vraag naar personeel dan aanbod. Dat is een uitdaging voor veel organisaties. Anderzijds zien we dit ook als een opportuniteit. Het geeft je namelijk als werknemer de kans om een job te doen die je graag doet. Je kan je ideale job vinden op de huidige arbeidsmarkt.

Als loopbaancentrum zien we dit dan ook als iets positief. Wij streven ernaar om samen met jou een job te vinden die het verlengde is van wie jij bent. Een job waarin je kunt zijn en doen wie je bent. Dat is een job die vertrekt vanuit jou. Die vertrekt vanuit jouw talenten, drijfveren, normen en waarden.

Soms is dat niet de job waarvoor je opgeleid bent. Dat is ergens ook wel logisch. Op het moment dat je de keuze maakt voor een bepaalde opleiding, mis je veel ervaring. Je weet wel wat je leuk vindt en wat je interesseert, maar je weet niet altijd wat je concreet gaat kunnen doen met die opleiding. Welke job daar aan vasthangt. En daar wringt vaak het schoentje.

Kies voor de job die bij jou past

Weet dat je altijd een keuze hebt. Het is niet omdat je destijds een andere opleiding volgde, dat je nu geen kans maakt op die nieuwe job. Ook tijdens je voorbije jobs heb je kennis en ervaring opgedaan. Vraag je jezelf al een tijdje af of dit wel de job is die je wilt blijven doen, of droom je van een specifieke job? Dan biedt de huidige arbeidsmarkt je absoluut kansen. Kansen om een nieuwe keuze te maken.

We zien momenteel meer en meer werkgevers die geen 100% match vinden met de vacature die ze hebben uitgeschreven. Dat zorgt ervoor dat meer en meer werkgevers durven aanwerven op basis van potentieel. Ze werven aan op basis van talenten en motivatie. Ze zijn bereid om te investeren in nieuwe werknemers en hen verdere opleiding of begeleiding op de werkvloer aan te bieden. Dat geeft je de kans om je ideale job te vinden op de huidige arbeidsmarkt.

Zo vind je je ideale job op de huidige arbeidsmarkt

Droom je al een tijdje van een andere job maar weet je niet goed waar te beginnen? We geven je  graag een aantal concrete tips:

  1. Stel een CV op waarin je zo zichtbaar mogelijk omschrijft wat jouw talenten zijn en naar welke job je streeft. Zo trek je direct de aandacht naar jouw potentieel in plaats van naar de werkervaring of opleiding die niet 100% matcht.
  2. Solliciteer! Onthou: “Nee heb je, ja kun je krijgen.”
  3. Stel een motivatiebrief op waar de motivatie letterlijk en figuurlijk van af springt. Vertel waarom jij de geschikte persoon bent voor deze job en waarom je zo graag bij deze organisatie zou willen werken. Maak het persoonlijk. En laat blijken dat je gemotiveerd bent en zelf ook wilt investeren.
  4. Geef niet op: 1 x een “nee”, betekent niet dat je moet opgeven. Soms is het raak bij poging 9. Het is dan jammer dat je bij poging 8 zou hebben opgegeven.

Heb je nog vragen of is het voor jezelf nog niet helemaal duidelijk wat je precies wilt doen? Onze loopbaanbegeleiders ontvangen je met open armen. En met de gesubsidieerde loopbaancheques van de VDAB kan dit ook nog eens heel voordelig.

Zin om kennis te maken?

Tijdens een vrijblijvend kennismakend gesprek maak je via videocall, telefonisch of live kennis met een van onze coaches. Stel tijdens het gesprek al je vragen over loopbaanbegeleiding en ontdek of er een klik is met de coach.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »