12 misverstanden over loopbaanbegeleiding

Jobcoaching, er bestaan heel wat misverstanden over. Tijd om deze allemaal uit de wereld te helpen. We zetten de 12 grootste misverstanden over loopbaanbegeleiding op een rijtje. Kende jij ze al allemaal?

1. Loopbaanbegeleiding volg je omdat je van werk wilt veranderen

Dat kan, maar het is in heel veel situaties niet het geval. Ongeveer 70% van de mensen die loopbaanbegeleiding heeft gevolgd, blijft in eerste instantie bij z’n huidige werkgever. Loopbaanbegeleiding geeft je inzicht in jouw talenten, jouw drijfveren. Je leert jezelf beter herkennen, erkennen én begrijpen.

Omdat je beter weet wie je bent, kan je dus ook betere keuzes maken. Misschien betekent dat dat je het gesprek moet aangaan met je werkgever, of dat je die ene taak best wisselt met een collega. Of misschien ontdek je dat je job op zich helemaal jouw ding is, maar dat je werkomgeving niet het beste in jou naar boven haalt.

Loopbaanbegeleiding volg je omdat je werkgelukkiger wilt worden, omdat je iets wilt veranderen in je werk of je werkomgeving. Zo word je gelukkiger, doe je wat je graag doet en dat in een omgeving die bij jou past.

2. Jobcoaching is alleen voor werkzoekenden

Ook dit is een misvatting. Werkzoekenden hebben juist geen recht op loopbaancheques. Zij worden verder geholpen door de VDAB. Loopbaanbegeleiding is juist in het leven geroepen om werknemers en zelfstandigen te ondersteunen in hun loopbaan. De enige voorwaarde om loopbaancheques te gebruiken, is dat je minstens 7 jaar (of 84 maanden) gewerkt hebt én momenteel werkzaam bent (of gelijkgesteld in een verlofstelsel of tijdens ziekte). Loopbaanbegeleiding helpt je inzichten te krijgen waardoor je nu of in de toekomst zelfstandig keuzes kunt maken binnen je huidige loopbaan.

3. Een loopbaanbegeleider vertelt je precies welke job bij je past

Helaas, we moeten je teleurstellen. Loopbaanbegeleiding is een coachtraject. Geen wiskundige formule. Onze loopbaanbegeleiders coachen je en helpen je inzichten te krijgen in jezelf. Uiteraard passeren daarbij concrete jobs de revue, maar het is uiteindelijk jij die de finale keuze maakt om iets met de verworven inzichten te doen of niet.

Als coach houden we je een spiegel voor, geven we je inzicht en richting. Maar het echte werk moet je zelf doen. Je moet zelf beslissingen nemen, zelf voor verandering gaan, zelf de sprong durven wagen. En natuurlijk staan wij dan aan de zijlijn te supporteren. 😉

4. Loopbaanbegeleiding is hetzelfde als sollicitatietraining

Sollicitatietraining hoort juist niet thuis binnen loopbaanbegeleiding. Als je wilt, kunnen we je natuurlijk tips geven over hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft of je cv opstelt. Maar dat hoort niet bij het loopbaanbegeleidingstraject zelf.

We geven je toch al graag een kleine tip: op Canva vind je gratis templates om je cv vorm te geven. Eenvoudig en mooi.

5. Jobcoaching is duur

Loopbaanbegeleiding hoeft niet duur te zijn. Omdat de Vlaamse overheid wil investeren in het werkgeluk van werknemers en zelfstandigen, wordt loopbaanbegeleiding voor de meeste werkende Vlamingen gesubsidieerd. Dat gebeurt via de loopbaancheques van de VDAB. Voor je eerste loopbaancheque van 4 uur betaal je zelf € 40,00, voor de tweede loopbaancheque van 3 uur betaal je ook € 40,00. Voor € 80,00 ontvang je dus 7 uur professionele coaching. Niet slecht, toch?

6. Loopbaanbegeleiding bestaat uit testjes doen

Bij Dialogisch alleszins niet! De loopbaancoaches binnen Dialogisch hebben allemaal jaren ervaring als coach en/of psycholoog. Dat betekent dat wij vooral in dialoog gaan met jou. Om het beste uit jou te halen, om te horen wat jou beweegt en om naar boven te halen waar je echt gelukkig van wordt. Uiteraard doen we ook tests, omdat deze je helpen inzichten te verkrijgen, maar het is maar een klein onderdeel van het traject.

7. Jobcoaching focust enkel op je jobinhoud

Nee hoor, dat is helemaal niet het geval. Loopbaanbegeleiding helpt je bij dingen waar je momenteel tegenaan loopt in je loopbaan. Dat kan van alles zijn: je jobdoelwit, talenten of drijfveren, maar net zo goed de balans tussen werk en privé, beter leren grenzen aangeven of werken aan je perfectionisme.

Loopbaanvragen die we vaak krijgen zijn:

  • Ik ben heel perfectionistisch. Hoe kan ik daar beter mee omgaan?
  • Ik voel me onzeker en heb het gevoel dat ik elk moment door de mand kan vallen. Hoe word ik zelfzekerder op het werk?
  • Hoe kan ik beter mijn grenzen aangeven en leren “nee” zeggen?
  • Hoe kan ik een betere balans tussen werk en privé krijgen?

8. Loopbaanbegeleiding kan je volgen als je een burn-out hebt

Als je in een actieve burn-out zit, raden we aan om nog even te wachten met jobcoaching. Je moet eerst herstellen en je veerkracht weer opbouwen. Een aantal van onze loopbaancoaches zijn ook erkend stress- en burn-outcoach. Je kan bij hen in begeleiding gaan om actief te werken aan je herstel van een burn-out. Pas als je voldoende veerkrachtig bent en je wilt re-integreren in je huidige job of een andere job, is loopbaanbegeleiding een goed idee.

9. Loopbaancoaching volg je enkel als je er alleen niet uit komt

Een onafhankelijk oog op jouw talenten, iemand die professioneel getraind is om de juiste vragen te stellen, de juiste reflecties terug te geven, … Dat is altijd een meerwaarde. Zelfs als je zelf al weet wat je wilt doen, kan loopbaanbegeleiding je helpen om de juiste inzichten te verkrijgen waardoor je knopen kan doorhakken. Lees zeker onze testimonial van Paul, die jobcoaching volgde om er zeker van te zijn dat zijn idee het juiste was.

10. Ik ben te oud om loopbaanbegeleiding te volgen

Hierop is het antwoord heel stellig en direct “nee”. Binnenkort moeten we werken tot ons 67ste. Minimaal. En het beste moment om een nieuwe stap te zetten in je loopbaan is altijd nu. Of je nu 30, 40, 50 of 60 bent! En zoals je hierboven al kon lezen, loopbaanbegeleiding dient niet alleen om een andere job te zoeken of om je om te scholen. Het kan er ook voor zorgen dat je anders leert kijken naar je huidige werksituatie, dat je meer je grenzen durft te stellen. Misschien beslis je wel om parttime te gaan werken of meer tijd te besteden aan iets buiten je werk, zoals een hobby.

11. Jobcoaching volg je omdat je wilt groeien, een stapje hogerop wilt

Nee hoor, ook niet waar. Er zijn juist heel veel mensen die voelen dat ze in hun job tegen het plafond van hun kunnen aanlopen en heel bewust kiezen voor een job met minder verantwoordelijkheden. En dat is helemaal oké! Als je met pensioen gaat, ga je niet gelukkig zijn omdat je altijd op de toppen van je tenen hebt gelopen. Je gaat blij zijn als je terug kan kijken op een job die heeft bijgedragen aan je geluk.

12. Er zijn zoveel loopbaancoaches op de markt, die werken allemaal hetzelfde

Ieder loopbaancentrum heeft zijn eigen aanpak. Net zoals wij jou helpen meer vanuit je kracht en talent te werken, werken wij ook zo met onze loopbaancoaches. Iedereen vertrekt vanuit zijn eigen sterktes en aanpak. Dat maakt dat elke begeleiding uniek én op maat is. Wil je weten welke coach bij jou past, lees dan dit artikel. Of maak kennis met een van onze loopbaancoaches.

Alle misverstanden zijn van de baan. Loopbaanbegeleiding is heel voordelig, helpt je een beter zicht te krijgen op je talenten en drijfveren, en helpt je loopbaan in groter perspectief te zien. Het is voor alle leeftijden en levert je meer zelfkennis op en minstens dat beetje meer werkgeluk. Zien we je binnenkort?

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »