Het werkgeluk van Charlotte

Je herkent het misschien wel: de job waar je eerst zo enthousiast over was, bezorgt je nu vooral twijfels. Zit je nog wel op je plaats? Doe je eigenlijk wel wat je graag doet? De vragen stapelen zich op en de twijfels worden enkel groter. Dat scenario speelde zich ook af in het hoofd van Charlotte (37) uit Brugge. Haar reactie? Een loopbaanbegeleider onder de arm nemen en alles op een rijtje zetten. Met resultaat!

Na een eerste functie in het bouwbedrijf van haar vader, een make-upopleiding in Londen en enkele jaren als make-upartiest voor musicals en televisieseries, maakte Charlotte twaalf jaar geleden de overstap naar Het Entrepot, een cultuurhuis voor jongeren in Brugge. “Dat was meteen een ideale match.”, vertelt Charlotte. “Ik werkte er jarenlang enorm graag en kreeg ook veel kansen om mezelf te blijven uitdagen. Maar in 2020 stierf mijn broer aan een hersentumor en dat zette alles op z’n kop.”

Twijfels na afwezigheid en veranderingen

Op het einde van 2020 werd het Charlotte allemaal te veel, waardoor ze zes maanden ziekteverlof nodig had om weer op adem te komen. “Toen ik opnieuw aan het werk ging, was er veel veranderd in het bedrijf, mede door corona.”, gaat Charlotte verder. “Ik vond het heel moeilijk om mijn plekje te vinden, na zo’n lange afwezigheid en na zoveel veranderingen. Toen begonnen de twijfels over mijn job de kop op te steken.”

“Na 6 maanden in ziekteverlof voelde ik me niet meer helemaal thuis op mijn werk. Ik deelde mijn twijfels met mijn huisarts én een loopbaanbegeleider.”

Van de huisarts naar een jobcoach

Die twijfels kwamen ook naar boven tijdens een gesprek met de huisarts, die Charlotte had begeleid tijdens haar ziekteverlof. “Mijn huisarts heeft me toen aangeraden om loopbaanbegeleiding te volgen. Daar was ik direct mee akkoord, want ook mijn vriend en enkele familieleden hadden goede ervaringen met jobcoaching. In juni 2021 volgde ik de eerste van vier sessies bij Jeroen Bogaert in Brugge. Het traject loopbaanbegeleiding bij Jeroen was precies wat ik nodig had. Tijdens de sessies kon ik mijn verhaal doen, verwachtingen formuleren en twijfels uiten. Ik kreeg ook telkens huiswerk mee.”

Bron foto: Viktor Van Hoof

Eenvoudige oefening, grote impact

Het grootste kantelpunt kwam er voor Charlotte bij een heel eenvoudige oefening: “Ik moest drie situaties opsommen waarvan ik een goed gevoel en bakken energie kreeg. De kernwoorden die aan die situaties vasthingen, beschreven perfect wat me energie geeft in het leven. Wat het nog interessanter maakte, was dat ik de meeste kernwoorden óók in mijn job terugvond. Het bewijs dat ik toch op de juiste plek zat. Het maakte me ook duidelijk dat je werk niet aan al je interesses gelinkt moet zijn. Wat je in je werk mist, kan je heel eenvoudig aanvullen in je privéleven.”

“Een eenvoudige oefening heeft mijn ogen geopend. De oplossing was simpel, maar geniaal: ik moest mijn huidige job gewoon op een andere manier aanpakken.”

Focus op de taken die me liggen

Het resultaat van het traject is simpel, maar geniaal: “Ik werk nog steeds bij Het Entrepot, met hernieuwde energie, extra zelfinzicht en een duidelijk plan. Ik geef nu sneller aan wat me energie geeft en wat niet. En het beste is dat daar ook naar wordt geluisterd. Nu geef ik uit handen wat me minder ligt aan mensen die die taken juist wel fijn vinden. Win-win, dus.”

Verrijkend voor werk- én privéleven

“Ik kijk met een roze bril naar de toekomst en dat heb ik voor een groot stuk te danken aan loopbaanbegeleiding. Het traject was zó verrijkend, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Mijn tip: als je jezelf ervoor openstelt, leer je ongelofelijk veel over jezelf. En dat zelfinzicht neem je voor altijd mee.”

Wil je ook aan je werkgeluk werken?

Of je nu een nieuwe weg wil inslaan, je huidige job anders wil aanpakken of een uitdagende droom hebt: jobcoaching is er voor iedereen die voor meer werkgeluk wil gaan. Bij Dialogisch vind je loopbaanbegeleiders over heel Vlaanderen. Ontmoet ons team en ontdek een jobcoach in je buurt. Of boek een gratis kennismakingsgesprek waarin je al je vragen over jobcoaching kan stellen.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »