De loopbaancheques van de VDAB, voor veel mensen maken ze de weg vrij naar meer werkgeluk. Voor een kleine bijdrage krijg je een aantal uren loopbaanbegeleiding bij een erkend centrum zoals Dialogisch. Maar wat als je zelfstandige bent? Goed nieuws: ook zelfstandigen hebben recht op loopbaancheques. We vertellen je hoe je ze inzet en wat de voordelen van jobcoaching zijn voor ondernemers.

Herkenbaar?

Zelfstandige worden, het was een bewuste keuze. Wat de reden ook was om de stap te zetten – meer autonomie, iets van jezelf hebben, een eigen product op de markt brengen, … – je hebt er goed over nagedacht. Je ondervindt ook heel wat voordelen aan het ondernemerschap: je deelt je eigen tijd in, je neemt vakantie wanneer jij dat wilt, je neemt zelf beslissingen, …

Maar niet alles is altijd rozengeur en maneschijn. Veel ondernemers en freelancers die ik coach, laten me de keerzijde van de medaille zien. Onzekerheid over werk en inkomen, onregelmatige werkweken, avond- en weekendwerk, vrees voor ziekte, eenzaamheid, … Voor zelfstandigen is het duidelijk: met vrijheid komt onzekerheid.

 

En wat dan?

Die onzekerheid brengt ook twijfel met zich mee: doe ik mijn werk nog graag? Ligt mijn focus nog wel juist? Hoe kan ik beter omgaan met stress en werkdruk? Hoe kan ik meer tijd voor mijn gezin vrijmaken?

Op die momenten is het goed om een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten: je talenten, drijfveren, persoonlijke missie, doelen, … Het is niet altijd evident om dat alleen te doen, en zeker niet als ondernemer, freelancer of bedrijfsleider. Gelukkig sta je niet alleen, want ook als zelfstandige heb je recht op gesubsidieerde loopbaanbegeleiding van de overheid.

 

Loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen, hoe werkt dat?

Iedere zelfstandige die de afgelopen 7 jaar gewerkt heeft, heeft recht op loopbaancheques van de VDAB. Je betaalt € 40,00 voor 4 uur loopbaanbegeleiding en € 80,00 voor 7 uur. De cheques aanvragen, doe je zo:

  1. Je vraagt de cheques aan via de website van de VDAB. Hier vind je meer info aan over hoe je de cheques kan aanvragen.
  2. Na de aanvraag ontvang je binnen een paar dagen een overschrijvingsformulier van de firma Edenred. Deze kun je via je vennootschap voldoen (derdebetalersregeling)
  3. Zodra de betaling verwerkt is, ontvang je je loopbaancheque per mail. De eerste loopbaancheque staat gelijk aan 4 uur loopbaanbegeleiding, de tweede staat gelijk aan 3 uur loopbaanbegeleiding
  4. Een loopbaancheque is 3 maanden geldig. Je kiest je loopbaancoach zelf.

 

Het nut van jobcoaching voor zelfstandigen

Als jobcoach zie ik vaak dat het de kleine zaken zijn die je terug op je pad brengen: beter omgaan met stress, terug in contact komen met jezelf, je eigen sterktes en je eigen keuzes. Zo laat je je loopbaan niet meer bepalen door je klanten en de dagdagelijkse problemen, maar geef je alles zelf richting .

De coaches van Dialogisch hebben allemaal een achtergrond in hr én hebben ervaring als zelfstandige of in een managementfunctie. Daarnaast zijn wij niet alleen loopbaanbegeleiders, maar ook professionele coaches. We begeleiden bedrijven, zaakvoerders, freelancers en medewerkers in hun groei.

 

Zin om kennis te maken?

Tijdens een vrijblijvend Coffee & Coach-gesprek maak je via videocall, telefonisch of al wandelend kennis met een van onze coaches. Stel tijdens het gesprek al je vragen over loopbaanbegeleiding en ontdek of er een klik is met de coach.