Het werkgeluk van Peggy

Jaren alles geven, tegen grenzen botsen, uitvallen met een burn-out, opnieuw energie vinden, aandacht geven aan talenten en interesses, een opleiding tot schoonheidsspecialiste volgen, halftijds in een team werken en een eigen schoonheidssalon openen. Het vat de loopbaan van Peggy (45 jaar) uit Grobbendonk perfect samen. Het is een verhaal geworden van vallen, opstaan en er keihard voor gaan.

“Ik ben een echte perfectionist. Ik zeg niet snel ‘nee’ en ik geef me altijd voor de volle 100%.”, vertelt Peggy. Het zijn eigenschappen waar veel werkgevers enthousiast van worden, maar waar werknemers vaak aan onderdoor gaan. Dat was ook bij Peggy het geval: “Met mijn doorzettingsvermogen en profiel als people pleaser was ik gegeerd op de arbeidsmarkt. Overal begon ik met goede moed, maar botste ik uiteindelijk op mijn limieten. Eigenlijk functioneer ik niet zo goed in een team, want ik vergelijk mezelf altijd met mijn collega’s en wil te goed zijn voor mensen. Dat zoog me langzaamaan leeg.”

“Wat een schildklierziekte leek, bleek een burn-out te zijn. Mijn lichaam schreeuwde dat ik moest stoppen.”

Duidelijke signalen van het lichaam

Toen Peggy begon te vermageren, ziek werd en haar stem verloor, dacht haar huisarts aan een schildklierziekte. Maar al snel bleek er meer aan de hand te zijn. Een andere arts kwam met het confronterende verdict: een burn-out. “Dat sloeg in als een bom”, gaat Peggy verder. “Mijn lichaam gaf me duidelijke signalen dat ik gas terug moest nemen, dat ik even moest zwijgen. Letterlijk. Ik nam daarom zeven maanden ziekteverlof om op krachten te komen.”

Alles op een rijtje zetten dankzij loopbaanbegeleiding

Nadat ze hersteld was van haar burnout, volgde Peggy 4 uur loopbaanbegeleiding bij Dialogisch: “Ik wilde onderzoeken hoe ik mijn leven en loopbaan anders kon aanpakken. Via de VDAB kon ik voordelige loopbaancheques gebruiken en jobcoaches zoeken. Tijdens die zoektocht kwam ik toevallig bij Petra van Dialogisch terecht. Dat bleek een geweldige keuze te zijn. In die paar uren tijd deed Petra me duidelijk inzien dat ik een echte powervrouw ben. En dat ik daar zeker trots op mag zijn. Ook kwam uit onze gesprekken duidelijk naar boven dat ik creatief en verzorgend ben, en zelfstandig moet kunnen werken.”

“Op mijn 41e gooide ik mijn leven om. Mijn man verklaarde me gek, maar het was de beste beslissing ooit.”

De grote ommekeer

“Na het traject loopbaanbegeleiding ging ik enthousiast op zoek naar creatieve jobs en opleidingen in de verzorgingssector.”, vertelt Peggy. Een zoektocht die leidde tot een deeltijdse job als vertegenwoordiger van huishoudelijke artikelen en een opleiding tot schoonheidsspecialiste. “Mijn man verklaarde me gek dat ik op mijn 41e nog met zo’n opleiding wilde starten, maar het was de juiste beslissing. Ik was bij de oudsten van de klas, maar amuseerde me kapot. Na mijn opleiding ben ik gestart met het geven van behandelingen aan huis. Eerst één dag per week, daarna twee.”

Een job die bij me past

In juni 2021 heb ik mijn eigen salon geopend: Studio Sakura Treatments. Daar werk ik momenteel twee dagen per week, maar ik hoop op termijn full time in mijn eigen zaak te werken. Dat ik mijn agenda zelf bepaal, zelfstandig werk en toch sociaal bezig ben, past volledig bij mijn karakter. Bovendien geven de mooie woorden van mijn klanten me elke keer weer een boost. Natuurlijk moet ik mijn grenzen blijven bewaken, maar ik ben me er steeds beter van bewust. En daar kan ik Petra niet genoeg voor bedanken.”

Wil je ook aan je werkgeluk werken?

Of je nu een nieuwe weg wil inslaan, je huidige job anders wil aanpakken of een uitdagende droom hebt: jobcoaching is er voor iedereen die voor meer werkgeluk wil gaan. Bij Dialogisch vind je loopbaanbegeleiders over heel Vlaanderen. Ontmoet ons team en ontdek een jobcoach in je buurt. Of boek een gratis kennismakingsgesprek waarin je al je vragen over jobcoaching kan stellen.

Ontdek meer artikels

Wanneer je een antwoord vind op de vraag 'Welke job past bij mij?', geeft je dat een enorme boost.
Loopbaanbegeleiding

Welke job past bij mij?

“Help, ik zie door de bomen het bos niet meer. Welke job past bij mijn persoonlijkheid, mijn talenten en interesses? Misschien kan een beroepstest me

Lees meer »